Linkovi

Buš: Amerika je zemlja doseljenika ali mi smo i zemlja vladavine zakona


Paket kontroverznih imigracionih reformi već je usvojen u Predstavničkom domu, a u Sentu bi u ponedeljak trebalo da počne debata o tom pitanju.

Veliki broj od oko 11 miliona ilegalnih radnika u SAD su hispano-Amerikanci i ta zajednica je proteklih nedelja organizovala nekoliko velikih demonstracija širom zemlje izražavajući ogorčenost zbog predloženih zakonodavnih promena sadašnje useljeničke politike. Predsednik Buš podržava sveobuhvatnu imigracionu reformu.

“Amerika je zemlja doseljenika, ali mi smo i zemlja vladavine zakona. Našim imigracionim zakonima su potrebne reforme.”

U redovnoj nedeljnoj radio poruci, predsednik je rekao da njegova vizija doseljeničke reforme podrazumeva povećanje broja zaposlenih u pograničnim službama, i korišćenje nove tehnologije kako bi granice ove zemlje bile sigurnije. Predsednik takodje podržava program izdavanja privremenih radnih dozvola, da bi se stvorio legalan način da američki poslodavci imaju pristup stranim radnicima radi popunjavanja radnih mesta koje Amerikanci ne žele. Plan koji predsednik favorizuje omogućio bi da se gostujućim radnicima da pravo privremenog boravka do šest godina. Predsednik, medjutim, ne podržava amnestiju za ilegalne doseljenike, koji su već u SAD.

“ Verujem da bi davanje amnestije bilo nepravedno pošto bi se time omogućilo onima koji su prekršili zakon da steknu preimućstvo nad ljudima koji postupaju prema pravilima i čekaju u redu da bi dobili državljanstvo.”

Pristalice ilegalnih doseljenika kažu da oni zaslužuju put ka državljanstvu jer vredno rade i doprinose ekonomskoj dobrobiti SAD. Predsednik Buš je potvrdio da je imigraciona dedata emotivno pitanje, ali je naveo da Amerika ne mora da bira izmedju društva koje izržava dobrodošlicu doseljenicima i u kome vlada zakon.

XS
SM
MD
LG