Linkovi

Predsednik Buš pokušava da pridobije podršku javnosti za rat u Iraku


Predsednik Buš je jučerašnjom posetom Zapadnoj Virdžiniji okončao kampanju u cilju pridobijanja podrške javnosti za rat u Iraku. U nizu najnovijih govora predsednik Buš je nastojao da uveri Amerikance da njegova administracija ima plan za Irak i da tamošnja demokratija može da bude učvršćena.

Predsednik Buš je često govorio da lideri ne mogu da upravljaju na osnovu anketa o javnom mnjenju. Medjutim, Bela kuća je veoma svesna sve slabije podrške javnosti za misiju u Iraku u jeku svakodnevnih izveštaja o nasilju i haosu. Nekoliko nedavnih anketa sugeriše da velika većina Amerikanaca sada strahuje da će u Iraku izbiti gradjanski rat i da je Amerikancima predvodjena misija za uspostavljanje demokratije u Iraku osudjena na propast. Predsednik Buš je pokušao da izmeni taj utisak na nedavnoj konferenciji za štampu:

”Mogu da razumem da su Amerikanci zabrinuti oko toga da li možemo ili ne možemo da pobedimo. Mislim da većina Amerikanaca razume našu potrebu da pobedimo. Medjutim, oni brinu da li možemo da je ostvarimo. Jedan od razloga što obilazim gradove kao što je Klivlend, je da objasnim zašto mislim da možemo da pobedimo.“

Opozicione demokrate su i dalje podeljenih gledišta o tome šta učiniti povodom Iraka. Medjutim, oni su fokusirani na nedavne kritike, po njihovom mišljenju, preterano optimističnih procena situacije u Iraku od strane predsednika Buša, potpredsednika Čejnija i sekratara za odbranu, Donalda Ramsfelda. Džo Bajden je vodeći demokrata u senatskom Odboru za odnose sa inostranstvom.

”Nijedna spoljnopolitička akcija ne može biti održiva u Sjedinjenim Državama bez pristanka američkog naroda, na osnovu valjanih informacija. To zahteva punu informaciju o uspesima i neuspesima i realističnu procenu toga gde se nalazimo i šta predsednik namerava da preduzme tim povodom.“

Predsednik Buš je održao niz govora o Iraku krajem prošle godine koji su pomogli da njegova popularnost neznatno poraste. Medjutim, stručnjak za ankete Karlin Bouman, iz instituta ”American Enterprise“ u Vašingtonu, kaže da je gledište javnosti o Iraku generalno već duže vreme negativno.

”Kada je uhapšen Sadam Husein i dok su održavani izbori u Iraku, podrška javnosti je neznatno porasla. Medjutim, generalno, podrška i dalje opada,“ kaže Karlin Bouman.

Nedavne ankete ukazuju da se mali, ali rastući broj republikanaca pridružuje demokratama i nezavisnim biračima koji su razočarani predsednikovim politikom u Iraku. Politički analitičar Stjuart Rotenberg je izjavio da je gubitak poverenja javnosti u iračku misiju takodje narušio predsednikov lični kredibilitet.

”Medjutim, suština svih ovih dešavanja, počevši sa Irakom, je da rastu sumnje o tome koliko je iskren predsednik bio i da li je donosio mudre odluke ili ne.“

Medjutim, uprkos lošim rezultatima anketa, antiratne demonstracije privlače manji broj ljudi nego ranije i izgleda da zahtev za trenutnim povlačenjem američkih snaga iz Iraka ima malu podršku u javnosti, pa i medju opozicionim demokratama. Predsednik Buš kaže da će budući američki predsednici i iračke vlade doneti odluku o tome kada prisustvo američkih trupa više neće biti potrebne u toj zemlji. Stoga će Irak najverovatnije ostati ključno pitanje ne samo na ovogodišnjim kongresnim izborima, već i na predsedničkim izborima 2008. godine.

XS
SM
MD
LG