Linkovi

Albert Roan o pregovorima o statusu Kosova u Beču


Pregovori o statusu Kosova pod pokroviteljstvom UN-a u Beču napreduju, a treći sastanak zvaničnika iz Srbije i sa Kosova zakazan je za 3. april. U razgovoru sa novinarom Glasa Amerike Berijem Vudom, zamenik specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, austrijski diplomata Albert Roan je rekao da su prve dve runde razgovora srpskih i kosovskih predstavnika u Beču bile fokusirane na decentralizaciju i lokalnu samoupravu.

Roan je ukazao da je bilo nekih neslaganja i razlika ali da su pregovarači UN-a pripremili sveobuhvatni plan o decentralizaciji pokrajine koji će izložiti dvema zainteresovanim stranama.

”Lično ću otići u Prištinu 28. marta, da objasnim o čemu se radi“, rekao je Roan i istakao da će 3. aprila kada se u Beču okupe predstavnici Srbije, Kosova i UN-a biti detaljno razmotrena sva sporna pitanja, oko kojih nije postignurta saglasnost.

Prema planu Ujedinjenih nacija prvo se razgovara o tehničkim pojedinostima pre nego što se pređe na mnogo važnija pitanja koja se tiču konačnog statusa pokrajine. Posle razgovora o lokalnoj samoupravi razmatraće se prava manjina i kulturno nasledje, rekao je Albert Roan.

Posle razgovora u Beču visoki predstavnici iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i Rusije sastaće se 15. arpila u Atini da razmotre kakav je napredak postignut.

XS
SM
MD
LG