Linkovi

U toku proces za izricanje kazne Zakarijasu Musauiju


Bivši agent Federalnog istražnog biroa, Aron Zebli, svedočio je juče da su istražitelji možda mogli da identifikuju neke od napadača 11. septembra da je Zakarijas Musaui priznao svoju ulogu u Al Kaidi pre napada 2001. godine.

Musaui je osudjeni terorista Al Kaide, a pred federalnim sudom u Aleksandriji, u Virdžiniji, nadomak Vašingtona, sada je u toku proces za izricanje kazne.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa, Aron Zebli, svedočio je da bi vlasti, u slučaju da je Musaui priznao svoje veze sa Al Kaidom pre napada 11. septembra, možda bile u stanju da otkriju transfer novca i udju u trag telefonskim pozivima finansijerima Al Kaide koji su bili u vezi sa nekim od otmičara aviona upotrebljenih u napadima 11. septembra 2001. godine.

Zebli je istakao da je moguće da bi Federalni istražni biro bio u stanju da otkrije transfer od 14 hiljada dolara. Ta suma je Musauiju poslata iz Nemačke, što je moglo da ukaže na one koji su finansijski podržavali još bar pet otmičara aviona.

Tužioci iznose argument da bi Musauija trebalo osuditi na smrt zbog toga što nije pružio informacije istražiteljima posle hapšenja u Minesoti, tri nedelje pre napada 11. septembra. Advokati odbrane tvrde da Federalni istražni biro i druge američke vladine agencije ne bi bile u stanju da učine mnogo na sprečavanju tih napada čak i da je Musaui ranije priznao da je operativac Al Kaide.

Ranije ove nedelje, Sekretar za pravosudje Alberto Gonzales je rekao da je vlada naučila važne lekcije iz napada 11. septembra uključujući i to kako da brže reaguje na informacije o pretnjama koje prikupljaju agenti na terenu.

”Neću da komentarišem ništa što je vezano za sudjenje. Reći ću samo da smo danas očigledno osetljiviji na pretnje Sjedinjenim Državama i da verujemo da imamo bolje procedure, kao i bolju infrastrukturu za razmenu informacija,“ rekao je sekretar Gonzales.

Musaui je prošle godine priznao krivicu po optužbama za terorističke aktivnosti i konspiraciju. On je rekao da nije učestvovao u zaveri za vršenje napada 11. septembra, ali da je planirao da učestvuje u drugom talasu napada u kojem su oteti avioni trebalo da budu upotrebljeni protiv drugih važnih meta, uključujući Belu kuću. Porota u ovom procesu može da osudi Musauija na smrt ili na doživotni zatvor.

XS
SM
MD
LG