Linkovi

Antiteroristički samit u Turskoj


Na otvaranju antiterorističkog samita u Ankari, avganistanski predsednik Hamid Karzai je nazvao terorizam globalnim zlom, ali je upozorio da muslimani ne bi trebalo da budu smatrani za teroriste.

Hamid Karzai je otvorio dvodnevnu konferenciju o borbi protiv terorizma, čiji domaćin je uticajna turska vojska. Avganistanski predsednik je apelovao na prisutne, medju kojima su i turski premijer, Redžep Tajip Erdogan, i predsednik, Ahmed Nedžet Sezer, da saradjuju u borbi protiv terorizma. Bez takve saradnje, rekao je on, svaka bitka protiv terorista bi bila neefikasna. Analitičari navode da su primedbe avganistanskog lidera bile usmerene posebno na Pakistan. Lider Al Kaide, Osama bin Laden se, kako se veruje, krije u nepristupačnom planinskom terenu na granici izmedju Avganistana i Pakistana.

Avganistanski funkcioneri se žale da Pakistan ne čini dovoljno da spreči islamske militante pod Bin Ladenovom komandom da predju u njihovu zemlju. Ranije ove nedelje, tokom razgovora u glavnom gradu Islamabadu, načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, marinski general Piter Pejs, je apelovao na pakistanske funkcionere da onemoguće infiltraciju terorista u Avganistan. General Pejs, koji takodje boravi u glavnom gradu Turske će se, kako se očekuje, obratiti učesnicima skupa o terorizmu. On će takodje razgovarati sa turskim vojnim funkcionerima i premijerom Erdoganom o razvoju dogadjaja u susednom Iraku.

Turska je saopštila kako želi da Sjedinjene Države preduzmu vojnu akciju protiv separatističkih pobunjenika Kurdistanske radničke stranke, sa sedištem u severnom Iraku. Ta grupa koja se nalazi na američkoj i evropskoj listi terorističkih organizacija, pooštrila je napade na turske bezbednosne snage u proteklim mesecima. Sjedinjene Države, medjutim, tvrde da ne mogu da otvore drugi front protiv kurdskih separatista, dok se američke trupe bore protiv iračkih pobunjenika u centralnom i južnom Iraku. Analitičari ukazuju da pomanjkanje američke akcije protiv kurdskih pobunjenika doprinosi porastu antiamerikanizma u Turskoj.

XS
SM
MD
LG