Linkovi

Majkl Polt ponovio da je prošao rok za izručenje Ratka Mladića


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt ponovio je da je prošao rok za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića i naglasio da Haški tribunal neće biti ukinut sve dok se svi optuženici ne pojave pred tim sudom.

Naš zahtev, rekao je ambasador Polt, je da srpska Vlada učestvuje u pronalaženju i izručenju Ratka Mladića, a što se tiče poslednjeg roka, svi rokovi za njegovo izručenje već su pršli. Ne postoji ni martovski ni aprilski rok, krajnji rok bio je juče, rekao je američki ambasador Majkl Polt i dodao da ne treba dozvoliti da se zaustavi rad Haškog tribunala zato što se jedan optuženik ubio, a drugi umro od srca.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su nepovoljne prve reakcije međunarodne zajednice na zahteve Beograda da bude pomeren rok za izručenje Haškom tribunalu Ratka Mladića i upozorio da se treba pripremiti za najteže okolnosti. Tadić je ponudio da njegova Demokratska stranka, ako bude trebalo, podrži Vladu u Parlamentu zbog ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu jer bez toga ne možemo da krenemo napred i građani treba da znaju da je Srbija dobila dovoljno takvih poruka iz Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ponudu Borisa Tadića i Demokratske stranke, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je kao neiskrenu i nepotrebnu, jer nema nagoveštaja da bi socijalisti mogli da uskrate poverenje Vladi. Aligrudić je ponovio već mnogo puta iznet stav da postoji politička volja da se slučaj Mladić reši i da veruje službama bezbednosti kada kažu da ne znaju gde se krije Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG