Linkovi

Američki predsednički kandidati za izbore 2008. godine


Do predsedničkih izbora 2008. godine preosytaje više od dve godine, ali to ne sprečava nekoliko potencijalnih kandidata da se oprobaju.

Moguće je da nikada niste cculi za Marka Vornera. On je bivši guverner Virdžinije i jedan od nekoliko demokrata koji razmatraju mogućnost kandidature za Belu kuću 2008. godine. Vorner je nedavno boravio u severoistočnoj državi Nju Hempšir u kojoj će biti održani prvi primarni predsednički izbori početkom 2008.godine.

”Jedan od izazova pred nama kao nacijom je da obezbedimo da svi imamo pristup sopstvenoj verziji američkog sna, a dobiti tu šansu bi trebalo da bude važnije od onoga ko su vaši roditelji, ili koje ste rase i vere.“

Postoji i veliki broj republikanaca koji takodje već misle na 2008. godinu. Predsednik Buš ne može po zakonu da se kandiduje za treći mandat, dok podpredsednik Čejni kaže da se neće kandidovati. Stoga je teren otvoren za takmičare medju kojima je i guverner iz Masačusetsa Mit Romni. Guverner Romni se nedavno obratio republikancima u Mičigenu. Poput mnogih potencijalnih kandidata za 2008, Romni se nada da će uveriti birače da može da izadje u susret predsedničkim zahtevima i bude na čelu rata protiv terorizma.

”Bogu hvala da imamo predsednika Sjedinjenih Država koji prepoznaje stepen pretnje sa kojom smo suočeni i koji je voljan da preduzme neophodne akcije u cilju naše zaštite, kao i najhrabrije i najodanije vojnike na svetu.“

Nekoliko drugih potencijalnih kandidata, i demokrata i republikanaca, takodje putuju u Nju Hempšir i druge države u kojima se prvo održavaju primarni izbori, poput Ajove. Politički analitičar Stjuart Rotenberg kaže da ove rane aktivnosti nisu neuobičajene dve godine pred predsedničke izbore, zbog potrebe za prikupljanjem sredstava za kampanju i upoznavanja sa biračkim telom. Drugi analitičar Ejmi Volter iz organizacije ”Politički izveštaj Kuk“ kaže:

”Znamo da će ova trka početi veoma rano, jer nema očiglednog naslednika, niti favorita.“

Neke ankete pokazuju da je senator Hilari Klinton favorit na demokratskoj strani, dok je Senator Džon MekKejn prvi izbor medju republikancima. Medjutim, kako kaže Ejmi Volter, ove rane ankete i predvidjanja su često pogrešni. Mnogi stručnjaci predvidjaju da će Irak i rat protiv terorizma biti ključna pitanja u izbornoj kampanji 2008.godine. Analitičar Stjuart Rotenberg ističe:

”Mislim da ćemo puno toga još čuti o reformi, o otvorenoj i transparentnoj vladi. Ipak, na predsedničkim izborima se najčešće radi o izboru izmedju promene i statusa kvo. Da li vam se dopada smer u kojem se zemlja kreće ili želite da ga menjate i kako?“

Medju drugim demokratama koji su izrazili interes za predsedničku kandidaturu 2008. godine su senatori Džon Keri iz Masačusetsa, Džo Bajden iz Delavera i Ras Fajngold iz Viskonsina, Džon Edvards iz Severne Karoline i penzionisani general Vesli Klark, dok se medju republikancima još pominju imena senatora Bila Frista iz Tenesija, Džordža Alena iz Viržinije i Čaka Hejgela iz Nebraske.

XS
SM
MD
LG