Linkovi

Senator Vojnovič: Rešenje za budući status Kosova se ne sme nametati


Američki senator Džordž Vojnovič razgovarao u Beogradu sa zvaničnicima vlasti o najvažnijim problemima i pitanjima sa kojima se suočava Srbija i Crna Gora.

Šef diplomatije Vuk Drašković u razgovoru sa senatorom Vojnovičem posebno je govorio o potrebi pronalaženja kompromisnog rešenja za budući status Kosova koje bi bilo u interesu i kosovskih Albanaca, Srba i Srbije i celog regiona.

Stabilost regiona kao važan segment razgovora o budućem statusu Kosova u razgovoru sa Džordžom Vojnovičem istakao je i srpski premijer Vojislav Koštunica koji je ocenio da treba pronaći kompromisno i održivo rešenje, jer bi svako nametnuto rešenje imalo ozbiljne posledice za stabilnost u regionu.

Senator Vojinovič rekao je da se rešenje za budući status Kosova ne sme nametati nego da se ono mora tražiti kroz dogovor.

A američki ambasador u Beogradu Majkl Polt u intervju jednom beogradskom dnevnom listu istakao je da srpska Vlada treba da učestvuje u pronalaženju i izručenju Ratka Mladića i upozorio da su svi rokovi za njegovo izručenje već prošli. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su nepovoljne prve reakcije međunarodne zajednice na zahteve Beograda da bude pomeren rok za izručenje Haškom tribunalu Ratka Mladića i upozorio da se treba pripremiti za najteže okolnosti. Tadić je ponudio da njegova Demokratska stranka, ako bude trebalo, podrži Vladu u Parlamentu zbog ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu jer bez toga ne možemo da krenemo napred i građani treba da znaju da je Srbija dobila dovoljno takvih poruka iz Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG