Linkovi

Donald Hejz: Republika Srpska je deo suverene države


Donald Hejz, bivši zamenik Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu izjavio je da ustavne reforme koje budu dogovorene 18. marta od strane sedam političkih partija u toj zemlji mogu da pretvore podeljenu, veoma nefunkcionalnu vladu u više jedinstveno i efikasno telo.

Hejz je radio iza scene godinama, posredujući i multietničkim pregovorima koji su rezultirali prošlonedeljnim paketom ustavnih reform. Njihove glavne crte su jačanje ovlašćenja premijera i slabljenje predsedničke funkcije, na kojoj su se, po sistemu rotacije smenjivali bosanski, često posvadjani muslimani, Srbi i Hrvati. Hejz, koji je diplomata u Američkom institutu za mir, kaže da bi reforme, ukoliko budu odobrene, mogle da daju Bosni mogućnost da ima funkcionalnu vladu.

»Reforme onemogućavaju konflikte izmedju parlamenta, predsednika i same vlade. One jačaju ulogu premijera i slabe ulogu predsedništva. I to dopušta premijeru da preuzme veću odgovornost za funkcionisanje vlade».

Dejtonskim sporazumom 1995. godine stvorena su dva entiteta u Bosni – Muslimansko-hrvatska federacija, sa sedištem u Sarajevu, i Republika Srpska, sa sedištem u Banja Luci. Do nedavno, Bosna je imala dve vojske, dve policije kao i dupla ministarstva. Evropska unija pristala je u novembru da započne preliminarne pregovore o članstvu, samo zato što je Bosna krenula preduzela korake ka jedinstvu. Hejz odbacuje mogućnost da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom.

»Pravno, odgovor je ne. Republika Srpska je deo suverene države. Nema odredbe u ustavu po kojoj bi deo države mogao samostalno da se pripoji drugoj državi».

Bosanski lideri sastali su se u Vašingtonu prošlog novembra kako bi obeležili desetu godišnjicu Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u zemlji, i tom prilikom se obavezali na ustavne reforme. Očekuje se da će parlamentarni izbori biti održani u oktobru.

XS
SM
MD
LG