Linkovi

Migrenska glavobolja i pogrešna dijagnoza


Migrenska glavobolja se često pogrešno dijagnostikuje kao glavobolja od sinusa, tenzije ili različitih drugih uzroka bola u glavi. Neke od tih pogrešnih dijagnoza ukazuju lekarima na puteve ka ublažavanju ili lečenju migrene.

Migrene prouzrokuju snažan, pulsirajući bol, koji češće pogađa žene nego muškarce. Pojedinim pacijentima migrenu izazivaju recimo vremenske prilike, vino ili čokolada, a ženama – i promenjivi nivo estrogena. Boni Mjuir pati od migrene 4 godina.

»Imala sam je utorkom i petkom», kaže ona, ponekad čak i četiri puta nedeljno, a jedini spas je ponekad bilo stavljanje glave u lavabo pun leda.


»Nekad je toliko strašno da niste u stanju ništa da radite. Uzmete lekove, ali oni često jednostavno uopšte ne deluju», kaže Boni Mjuir.

Lekovi ne deluju na mnoge koji pate od migrene.

»Imate i jak osećaj bespomoćnosti i gubitka kontrole nad sopstvenim životom.»

Ferajdon Behin, specijalista za uho, grlo i nos, kaže da se migrena ponekad javlja kada kost nosne duplje pritisne pregradu, zid koji deli tu šupljinu, tako da hirurški zahvat može da bude uspešan kod otprilike dve trećine onih koji pate od migrene.
«Ljudi koji pate od migrene, ukoliko imaju tačku dodira u nosnoj šupljini, uklanjanje tog kontakta će im najverovatnije smanjiti glavobolju», kaže doktor Behin.

Drugi lekari smatraju da operacija nije lek, ali da može da pomogne, a među njima je i Leri Njumen, neurolog Boni Mjuir.

«Rekao bih da operacija olakšava lečenje glavobolje, tako da će sad optimalno da deluju lekovi koje sam prepisao Boni», kaže doktor Njumen.

Deset nedelja posle operacije, Boni Mjuir je imala svega dve lakše glavobolje.

«Život mi se potpuno promenio, od onoga kada sam mislila samo na to kada ću da dobijem glavobolju, do ovoga kada uopšte ne razmišljam o tome», kaže Boni Mjuir.

XS
SM
MD
LG