Linkovi

Kongresmen Smit: Do rešenja za Kosovo samo sporazumom dve strane


Karadžić i Mladić su na slobodi, a krajnje je vreme da budu u Hagu i odgovaraju za zločine, naglašava američki kongresmen Kristofer Smit osvrćući se na zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovom mišljenju, odugovlačenje u saradnji Beograda sa Hagom više neće biti tolerisano.

“Otvoreno da vam kažem, s naše tačke gledišta… pitanje predaje ratnih zločinaca je izuzetno važno i utiče na našu i odluku predsednika o sertifikaciji pomoći (Srbiji)… Sjedinjene Države su vrlo ozbiljne i pokušavamo da pošaljemo jasnu, nedvosmislenu poruku da – i Kongres i predsednik – žele stvaran, vidljiv napredak kada je u pitanju odgovornost za zločine. To je jedini način da Srbija, ali i Hrvatska ili BiH, konačno krenu u pravu demokratiju.”

Upitan za procenu situacije u Srbiji u odnosu na zakazani referendum u Crnoj Gori i pregovore o budućnosti Kosova, kongresmen Smit kaže:

“Naravno, konačno rešenje za budućnost Kosova može da bude odredjeno samo sporazumom dveju strana. Ja nisam za to da se nameće rešenje, ono mora biti postignuto za pregovaračkim stolom. Ja sam lično zabrinut, kao i Komisija za evropsku bezbednost i saradnju, za srpsku manjinu na Kosovu i druge, koji sada mogu da se nadju u teškom položaju. To nije prihvatljivo, i njihova prava i slobode moraju biti jasno utvrdjene.”

Kongresmen Smit podseća da je nedavno razgovarao sa vladikom Artemijem, koji je u svedočenju pred kongresnim odborom izneo – kako kongresmen Smit ukazuje – “vrlo uverljive dokumente o sistematskim uništavanjima pravoslavnog nasledja na Kosovu.”

“To je strašno, odvija se pred očima medjunarodnih mirovnih trupa, a za to je vrlo malo ljudi do sada odgovaralo. Što se tiče referenduma u Crnoj Gori – a često sam se sretao sa zagovornicima obe struje iz njihovog parlamenta -- ako to bude pošten i transparentan referendum, bez prevara, njegov ishod, bez obzira kakav bude, mora biti ispoštovan. Mislim da je nezavisnost Kosova gotovo neizbežna -- pitanje je samo kada, kako i pod kojim uslovima. Ti uslovi se posebno odnose na garancije srpskoj manjini. Smatram da medjunarodna zajednica apsolutno mora da insistira na tome da neće biti kršenja osnovnih ljudskih prava Srba, da se neće činiti ono sto se činilo kosovskim Albancima za vreme Miloševića. Mene ne zanima etnička pripadnost; ljudska prava moraju biti zaštićena, a prisustvo medjunarodne zajednice će, najverovatnije, morati da se nastavi kako bi se osiguralo da ponovo ne izbije rat. To isto tako znači da Beograd mora da prihvati neke stvari, da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom i to na konstruktivan način. Stvari treba konačno da se rešavaju rečima, a ne puškama i bombama.”


XS
SM
MD
LG