Linkovi

Krivokapić: Državni organi u Podgorici komanduju vojskom u Crnoj Gori


Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić isključio je danas mogućnost preinačenja odluke Vrhovnog savjeta odbrane da državni organi Crne Gore komanduju vojskom na njenoj teritoriji.

»Odluke se donose konsenzusom, a mi imamo dvije trećine VSO, tako da više od toga ne treba reći«, rekao je Krivokapić novinarima u parlamentu.

Nakon sjednice održane prošle sedmice VSO je saopštio da Doktrina Vojske Državne zajednice koju je usvojio Savjet ministara neće biti primjenjivana na komande, jedinice i ustanove koje su locirane na prostoru Crne Gore do završetka referendumskog procesa.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je nakon toga izjavio da je Crna Gora, u organizacionom i finanijskom smislu preuzela komandovanje vojskom na njenoj teritoriji, iako su to srpski zvaničnici negirali.

Krivokapić je još rekao da će zvanična Crna Gora strpljivo čekati da u Srbiji prevladaju demokratske snage koje će biti spremne za razgovor sa Podgoricom i svojim susjedima o međusobnim odnosima.

Predstavnici partija koje se zalažu za očuvanje Državne zajednice potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u referendumskoj kampanji uoči izjašnjavanja o državnom statusu zakazanom za 21. maj.

Lideri četiri strane sa predstavnicima više vanparlamentarnih partija i nevladinih organizacija koje podržavaju zajedničku državu dogovorili su u ponedjeljak zajedničko djelovanje.

Potpisivanje sporazuma predstavnika suverenističkog bloka u Crnoj Gori radi ozvaničenja početka zajedničkog nastupa u referendumskoj kampanji, koje je bilo najavljeno za utorak, odloženo je za četvrtak.

Nezvanično se saznaje da se u bloku za nezavisnost čeka izjašnjavanje Bošnjačke stranke koja bi takođe trebalo da potpiše sporazum.

XS
SM
MD
LG