Linkovi

Rozmari di Karlo: Obaveze Beograda prema Haškom tribunalu ostaju nepromenjene


«SAD snažno podržavaju rad Haškog suda i nadaju se da će vlasti u Srbiji biti spremne da izruče generala Mladića tribunalu» izjavila je u Vašingtonu Rozmari Di Karlo, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Ona je na brifingu u Stejt Departmentu takodje govorila o sertifikaciji američke bilateralne pomoći SCG, problemu Kosova i predstojećem referendumu o crnogorskoj nezavisnosti.

Na pitanje kako vidi saradnju Beograda sa Haškim sudom u svetlu novih okolnosti, posle smrti Slobodana Miloševića, Rozmari Di Karlo kaže da obaveze Srbije i Crne Gore ostaju nepromenjene.

"Nadamo se da će srpske vlasti biti spremne da izruče generala Mladića Hagu. Premijer Koštunica i predsednik Tadić su u više navrata rekli da su posvećeni tome. Znamo da je to teško pitanje, i posebno je teško posle smrti Miloševića, ali je izuzetno važno da se to poglavlje u istoriji Srbije i Crne Gore zatvori. Dobili smo uveravanja da rade na tom pitanju i verujemo im. Mi ćemo morati da vidimo šta ćemo uraditi. Znate da EU razmatra mogućnost obustave pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. SAD moraju da razmotre pitanje sertifikacije pomoći Srbiji do 31. maja i potrebno je da konstatujemo da SCG u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom. Ako to ne bude slučaj, moraćemo da zadržimo oko 10% tih sredstava koje smo odvojili za centralnu vladu.» rekla je Di Karlo, i dodala da u punu saradnju spada izručenje Ratka Mladića.

Ona je takodje rekla da Vašington u ovom trenutku ne razmišlja o uvodjenju bilo kakvih dodatnih mera protiv Srbije.

«Prema tekstu zakona, pomoć Srbiji je uslovljena punom saradnjom uključujući i izručenje Mladića, i biće potrebno da procenimo specifično šta su vlasti Srbije učinile do tog datuma. Mi smo snažno naglašavali proteklih 6 meseci da očekujemo da se Mladić preda Hagu 2006. godine», kaže Rozmari Dikarlo.

Rešenje za Kosovo do kraja godine

Govoreći o pitanju rešavanja statusa Kosova, za koje se SAD nadaju da će biti rešeno do kraja ove godine, Rozmari Di Karlo je ukazala da su srpska i albanska strana već su imale dva produktivna sastanka o decentralizaciji na Kosovu, i našle odredjene zajedničke tačke.

«Decentralizacija nije samo pitanje bolje lokalne uprave, već je reč o omogućivanju manjinama da imaju svoj glas u vladi, a to je nešto što se nadamo da će ovaj plan ostvariti. Potrebno je da se narednih meseci reši još niz pitanja, ali ako dve strane nastave da se angažuju tako konstruktivno kao do sada, mi se nadamo da će dogovoreno rešenje biti moguće» istakla je Rozmari Di Karlo.

Stav je Vašingtona da Kosovo mora da ostane multieetničko, i ne sme doći do egzodusa Srba, a njihova prava moraju da budu zaštićena, napominje predstavnica Stejt Departmenta. Bilo kakvo rešenje kosovskog statusa mora da poveća stabilnost regiona, a nasilje u procesu neće biti tolerisano. Više puta smo ponovili da oni koji zagovaraju nasilje neće imati mesta za pregovaračkim stolom. Kada proces počne, on se neće prekidati, status quo nije prihvatljiv i sve se strane slažu sa tim.

«U slučaju kosovske nezavisnosti, mi ne podržavamo eventualno ujedinjenje Kosova sa bilo kojom drugom zemljom ili delom druge zemlje» ponovila je stav administracije Rozmari Dikarlo.

Ona je posebno podvukla da Vašington narod SCG vidi ka partnera i člana evroatlantskih institucija, gde je njegova budućnost. Put ka EU i NATO-u je izuzetno važan, podvukla je zamenica pomoćnika državnog sekretara.

Kada je reč o crnogorskom referendumu, Rozmari Di Karlo kaže da su, što se Vašingtona tiče, pravila koja je definisala EU jasna i da je podrška 55% odsto izašlih birača - prag za priznavanje rezultata referenduma.

«Bez obzira na ishod referenduma, jasno je da će Srbija i Crna Gora morati da neguju dobre i bliske odnose», istakla je Di Karlo.

XS
SM
MD
LG