Linkovi

Više od 90 zemalja ometa rad boraca za ljudska prava


U jednom novom upravo izdatom izveštaju se navodi da su tokom protekle godine u 90 zemalja širom sveta počinjene stotine prekršaja protiv boraca za ljudska prava.

U novom izveštaju Osmatračnice za zaštitu boraca za ljudska prava stacionirane u Parizu, kritikuju se desetine zemalja u svetu za različita kršenja ljudskih prava i prava na izražavanje. Među tim zemljama je i Belorusija, u kojoj su najnoviju izbornu pobedu predsednika Aleksandra Lukašenka diskreditovale i Sjedinjene Države i Evropska unija.

U izveštaju se, pored ostalog, pominje i novi beloruski zakon kojim se ograničava delatnost nezvaničnih organizacija za praćenje ljudskih prava. Osmatračnica takođe ukazuje na nova ograničenja slobode izražavanja u Rusiji, Uzbekistanu i Sudanu, tokom protekle godine. Direktorka programa ove organizacije, Katrin Fransoa, pomenula je i druge zemlje u kojima su borci za ljudska prava suočeni sa novim pretnjama.

«U nekim zemljama je došlo do pogoršanja situacije u pogledu ljudskih prava boraca za ljudska prava. Na primer u Demokratskoj Republici Kongu, Kolumbiji, Filipinima i Nepalu.»

Izveštaj je neobičan, jer se posebno usredsređuje na borce za ljudska prava, a ne na kršenja ljudskih prava u celini. Osmatračnica za zaštitu boraca za ljudska prava je organizacija koja okuplja nevladine organizacije iz 140 zemalja. Sve u svemu, u izveštaju se navodi da se protekle godine dogodilo više od stotinu ubistava ili pokušaja ubistava boraca za ljudska prava. Pored toga, 2005. se dogodilo gotovo stotinu slučajeva zlostavljanja ili mučenja, 56 fizičkih napada i više od 140 smrtnih pretnji. Ipak, Katrin Fransoa ukazuje i da se povećava međunarodno priznanje važnosti uloge boraca za ljudska prava i novih mehanizama njihove zaštite.

«To naravno nije dovoljno, jer se borci za ljudska prava i dalje ugnjetavaju na terenu, zbog svog rada i svoje borbe na terenu. Ali je to svejedno veoma važno i rekla bih da je to veoma uspešan trend.»

Novi izveštaj je načinjen pod zajedničkim pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za ljudska prava stacionirane u Parizu i Svetske organizacije protiv mučenja iz Ženeve.

XS
SM
MD
LG