Linkovi

OEBS: Malo verovatno da će Mladić biti izručen u predviđenom roku


Iako se približava 5. april, rok za izručenje haškog begunca Ratka Mladića, u Beogradu nema naznaka da će ta obaveza biti ispunjena iako od nje zavisi dalji proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u svom internom izveštaju namenjenom diplomatskim misijama ocenjuje da smrt Slobodana Miloševića i nacionalistički ispadi za vreme njegove sahrane ukazuju da je malo verovatno da će general Ratko Mladić u roku koji je nametnula Evropska unija biti izručen Haškom tribunalu. U izveštaju koji je prenosi Asošijeted pres navodi se da je masovno ispoljavanje nacionalističkih osećanja u vreme sahrane povećalo pritisak na konzervativnu Vladu Srbije da odugovlači sa isporučenjem Mladića i drugih najtraženijih haških optuženika.

Srpski ministar pravde Zoran Stojković nije mogao da precizira kada će biti rešen slučaj Ratka Mladića i da Vlada čini sve kako bi ispunila preostale obaveze prema Haškom tribunalu. Na pitanje kada će ispuniti te obaveze, ministar Stojković je odgovorio :kada Vlada dođe u priliku a da je Evropa uverena da postoji politička volja da se te obaveze ispune.

Sahrana Slobodana Miloševića otvorila je pitanje dalje podrške socijalista manjinskoj Vladi, pa je tim povodom ministar kulture Dragan Kojadinović, odgovarajući na pitanje šta misli o eventualnom ulasku Demokratske stranke u Vladu, ocenio da bi sve demokratski orijentisane stranke trebalo opet da se nađu na istoj strani.

Odmah je stigao odgovor iz Demokratske stranka, čiji je potpredsednik Dušan Petrović izjavio da demokrate nude Vladi saradnju u donošenju reformski zakona i približavanja Evropskoj uniji a zauzvrat traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Sahranjen Babić

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić sahranjen je u Beogradu, dvije sedmice poštom je u zatvoru Haškog tribunala izvršio samoubistvo.

Babić se kao bivši saveznik Slobodana Miloševića kasnije usprotivio bivšem predsjedniku Srbije i SRJ.

U vrijeme samoubistva služio je 13-godišnju kaznu zatvora, pošto je 2004. godine priznao krivicu za zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Hrvatskoj.

Babić je u svom svjedočenju rekao da je Milošević imao političku i vojnu kontrolu organizovanog oružanog otpora Srba u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG