Linkovi

EU ponovo upozorila Beograd da do početka aprila ispuni obaveze prema Hagu


Kako je i najavljeno, evropski ministri su i u ponedjeljak iskazali riješenost da podrže Srbiju na njenom integracijskom putu, ali su ponovili upozorenje Beogradu - Ratko Mladić ili pregovori sa Briselom

Srbiji je mjesto u evropskoj porodici naroda, naglašeno je u zaključcima Savjeta ministara EU, u dijelu koji se bavio Srbijom nakon smrti Slobodana Miloševića. Ministri se nadaju da će zemlja Miloševićevo nasljedje ostaviti iza sebe i okrenuti se evropskoj budućnosti.

Medjutim, kaže se da put do Evrope vodi preko ispunjavanja medjunarodnih obaveza. Tačnije - saradnje sa Hagom. Podsjeća se da su još krajem februara ministri uputili vlastima u Beogradu jasnu i još aktuelnu poruku - do pregovora, zakazanih za 4. i 5. aprila, Ratko Mladić se mora naći u Tribunalu. Inače, pregovori će, na neodredjeno vrijeme, biti stavljeni "na čekanje".

U Briselu se, nezvanično, pominje i "hrvatski model", način kako je ta zemlja riješila uslovljavanje kandidature predajom Ante Gotovine - do datog roka je uvjerila glavnu tužiteljku, Karlu del Ponte, da čini sve kako bi pronašla haškog bjegunca, što joj je otvorilo vrata konačne integracijske faze.

Krajem ovog mjeseca u Beograd opet dolazi šef haškog tužilaštva, što mi moglo da bude prilika za sličan potez srpskih vlasti. S tim u vezi se podsjeća da je Hrvatska, ne dugo zatim, uz špansku pomoć, ipak predala Gotovinu Hagu - najmanje toliko bi se očekivalo i od Srbije, kada je u pitanju Ratko Mladić.

Uz ovo, sudeći po stavu visokog predstavnika EU, Havihera Solane, Evropljanima uliiva optimizam tok pregovora Beograda i Prištine o konačnom kosovskom statusu:

"U petak je u Beču održan važan sastanak o standardima. Priština i Beograd još imaju različite pozicije, ali mislim da je klima bila dobra i očekujemo da i naredni sastanak, koji će se održati tokom narednih nedjelja, biti pozitivan kao ovaj- što se tiče klime i nadamo se da će se pozicije približiti".

Beograd: Šta posle 5. aprila?

Posle sahrane Slobodana Miloševića, u Srbiji se ponovo postavilo pitanje šta će biti posle 5. aprila, roka koji je Evropska unija postavila vlastima u Beogradu da poboljšaju saradnju sa Haškim tribunalom.

Na sastanku sa diplomatskim predstavnicima Evropske unije šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković naglasio je da su snage bivšeg režima u političkoj ofanzivi i da šalju jasne poruke haškim beguncima da se ne predaju, čime nastoje da poremete pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Bez Evrope Srbija će skliznuti u mrak prošlosti, ocenio je Drašković u tom razgovoru i zatražio od zemalja Evropske unije da usvoje novu politiku i podrže bezuslovno pristupanje državne zajednice Programu NATO Partnerstvo za mir u trenutku kada se ona suočava sa teškim izazovima, među koje spada i rok za postizanje pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da nastavak razgovora o pridruživanju Evropskoj uniji zavise od pune saradnje sa Haškim tribunalom i da bi i sam voleo da zna šta će se događati posle 5. aprila za kada je zakazana nova runda pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Očekujem nastavak pregovora sa pola gasa, rekao je Labus, objašnjavajući da neće biti održana oficijelna runda pregovora, ali da će se početkom aprila nastaviti proces unapređenog stalnog dijaloga. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da sahrana Slobodana Miloševića ne može da ugrozi saradnju sa Hagom i priključivanje Evropskoj uniji. Upitan da li Vlada može ostati bez parlamentrarne podrške socijalista, Mladenović je odgovorio da ne očekuje nikakve promene u skupštinskoj većini i podršci koju ona pruža Vladi.

XS
SM
MD
LG