Linkovi

Đukanović za najbolje odnose sa Srbijom


Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da Crna Gora, nakon obnavljanja državnosti i sticanja nezavisnosti, želi da zadrži najbolje odnose sa Srbijom i najavio da će uskoro usvojiti odgovarajuću deklaraciju, kojom će garantovati sva dosadaša prava građanima Srbije.

U razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u Državnoj zajednici Dejvidom Gauenom, on je rekao da će građanima Srbije biti garantovana prava na imovinu, školovanje, liječenje i na rad.

On je kazao da su prioriteti Vlade Crne Gore u narednom periodu dalje jačanje makroekonomske stabilnosti i ubrzanje procesa približavanja evropskim i evroatlantskim integracijama.

Navodeći da na putu međunarodnih integracija postoji i prepreka - potreba potpune saradnje Državne zajednice sa Haškim tribunalom, on je istakao da Crna Gora, budući da je u tom pogledu ispunila sve obaveze, očekuje da neće dalje trpjeti posledice nesaradnje druge države članice.

Crnogorske vlasti trajno su opredijeljene da prava građana Srbije koji žive u Crnoj Gori ni na koji način ne budu umanjena nakon nezavisnosti, rekao je u razgovoru sa Gauenom predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

On je rekao da ustavni i zakonski sistem Crne Gore obezbjeđuje okvir koji garantuje da će referendumski proces biti spreveden u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je danas da bi dijalog Podgorice i Beograda o odnosima nakon referenduma bio koristan za građane i privrede dvije zemlje.

U razgovoru sa ambasadorom Gauenom, on je ukazao da Crna Gora uporno, jasno i otvoreno nudi dijalog, koji bi pomogao da se unaprijed znaju odnosi nakon referenduma.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović rekao je Gauenu da će na referendumu pobijediti opcija očuvanja Državne zajednice.

Prema njegovim riječima, koncept Državne zajednice obezbjeđuje brže priključenje EU, saopšteno je iz SNP-a.

XS
SM
MD
LG