Linkovi

Zasedanje Komisije UN za ljudska prava


Komisija UN za ljudska prava sutra ujutru treba da započne svoje poslednje godišnje zasedanje, u trajanju od 6 sedmica.

Teme skupa još nisu tačno utvrđene, a sama komisija bi – usled oštrih kritika nekih uticajnih članica svetske organizacije - tokom ove godine trebala da bude zamenjena novoformiranim Savetom za ljudska prava UN.

Diplomate stacionirane u Ženevi predviđaju da će zasedanje Komisije za ljudska prava biti prevremeno završeno - u roku od nedelju dana. Neke od tema kojima bi komisija trebala da se bavi su – odnos prema zarobljenicima u američkim zatvorima u zalivu Gvantanamo na Kubi i Abu Graib u Iraku, kao i stanjem ljudskih prava u Sudanu, Izraelu i Uzbekistanu. Međutim, Luiz Arbur – Visoki komesar UN za ljudska prava – smatra da se 53-očlano telo neće previše angažovati i dodaje da će sva važna pitanja biti prepuštena novo-formiranom Savetu za ljudska prava.

«Nadam se da će poslednja sednica komisije predstavljati priliku da se formalno podsetimo na njena istorijska dostignuća, kao i da se osvrnemo na to dokle smo stigli u proteklih 60 godina. Da li će ovo biti normalan radni skup, ako za tako nešto uopšte ima raspoloženja, je odluka koju će morati da donesu zemlje članice.»

Komisija je bila izložena kritikama zato što je omogućila da neke od država, u kojima se vrše najteže povrede ljudskih prava, budu članice koje su odlučivale o stanju ljudskih prava u drugim zemljama. U neposrednoj prošlosti članice komisije bile su Sudan, Libija, Zimbabve i Kuba. Prošle sedmice, Generalna skupština UN je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom je formiran Savet za ljudska prava, koji treba da preuzme obaveze dosadašnje komisije. SAD su jedna od 4 države članice koje su glsale protiv tog predloga rezolucije, uz opravdanje da ni novo telo ne raspolaže mehanizmom pomoću koga bi zemlje prekršioci bile sprečene da učestvuju u njegovom radu. Članice Generalne skupštine UN će 9. maja tajno glasati kako bi izabrale predstavnike 47 zemalja koji će činiti novi Savet za ljudska prava, a to novo telo svetske organizacije biće zvanično formirano 19. juna.

XS
SM
MD
LG