Linkovi

Danas vam predstavljamo film «V for Vendetta»


Smeli revolucionar suprotstavlja se totalitarnoj vladi u novom političkom akcionom trileru zasnovanom na popularnom stripu, koji su za veliki ekran adaptirali autori čuvene filmske trilogije «Matriks».

Mesto je Engleska. Vreme – ne tako daleka budućnost… oko 20 godina od danas. U odgovoru na terorističke napade, vlada je preuzela apsolutnu moć i ugnjetava narod koristeći bezbednost kao opravdanje. Sva ljudska prava su uskraćena ili potpuno eliminisana. Većina stanovnika Londona iz straha ostaje u svojim kućama. Međutim, jedne večeri, mlada žena po imenu Ivi Hemond nađe se na ulici za vreme policijskog časa i naleće na odred vladinih plaćenika - sadista. Iznenada iz senke se pojavljuje spasilac, čovek sa maskom, koja odslikava nasmejano lice… Međutim, nema ničeg zabavnog u vezi sa osvetničkom pravdom, koju deli svojim mačem, dok recituje Šekspira.

Ivi saznaje da njen maskirani prijatelj sebe naziva «V» i ima uzora u Gaju Fouksu (Guy Fawkes), koji je pokušao da sruši britansku vladu ozloglašenom «Barutnom zaverom» daleke 1605. godine. «V» je odlučan u nameri da uspe u onome što njegovom prethodniku nije pošlo za rukom, i pridobija naklonost Ivi u svojoj revolucionarnoj borbi.

Australijski glumac Hugo Viving krije se iza maske, dok Amerikanka izraelskog porekla Natali Portman tumači ulogu Ivi.

«Milsim da ovaj film pokreće neka pitanja najviše zbog načina na koji su predstavljeni likovi u njemu. Heroj nije klasični filmski heroj, već više klasični heroj iz starogrčkih epova, čija tragična krivica je u tome što sve radi iz osvete. Mislim da je sve to vrlo kompleksno, kao i to kako se Ivi transformiše u nasilnu osobu. To je komplikovan proces, jer na neki način vidite da ona ispunjava svoju sudbinu, s druge strane pronalazi svoj integritet, a istovremeno je i izmanipulisana. Sve to zajedno daje kompleksnu sliku onoga što je potrebno da uverite jednu osobu da može da koristi nasilje kao sredstvo za izražavanje svojih političkih uverenja.»

Producent Džoel Silver, poznat po mnogim akcionim filmovima, kao što su «Komandos», «Predator», «Smrtonosno oružje», «Umri muški» i naravno trilogija «Matriks», insistira da «V for Vendetta» nije urađen kao komentar na savremene političke tokove i tu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da su stripovi na kojima je film zasnovan pisani 1980-ih.

Reditelju Džejmsu Mektigu, koji je bio asistent režije za sva tri filma iz trilogije «Matriks», «V for Vendetta» je debitantsko ostvarenje. Internacionalnu glumačku postavu čine još i Stiven Ria, rođen u Belfastu, koji tumači ulogu policijskog inspektora u pokušaju da spreči pobunu, i Englez Vilijem H(u)rt, kao diktator Kancelar. Scenaristi su braća Endi i Leri Vakovski iz Čikaga, koji su i napisali i režirali toliko puta pominjanu trilogiju «Matriks».

XS
SM
MD
LG