Linkovi

Aleksandar Lukašenko osvojio preko 80 odsto glasova


Aleksandar Lukašenko osvojio preko 80 odsto glasova

Birališta su zatvorena na predsedničkim izborima u Belorusiji, a prema izlaznim anketama, predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je preko 80 odsto glasova. Ruska novinska agencija Itar-Tas izvestila je da su opozicioni kandidati Sergej Gajdukevič i Aleksandar Milinkevič dobili samo pet, odnosno, četiri odsto glasova. Lukašenko vlada Belorusijom već 12 godina, a na današnjim izborima se takmičio za treći mandat pošto je 2004. uspeo da izdejstvuje povoljan ishod referenuma o ukidanju ograničenja na broj predsedničkih mandata. Opozicioni kandidat Milinkevič je optužio Lukašenka za lažiranje izbora i naveo da mediji pod državnom kontrolom onemogućavaju slobodne i pravedne izbore. On je pozvao pristalice da održe mirne demonstracije u prestonici Minsku, posle zatvaranja birališta, ali je predsednik Lukašenko upozorio da će silom ugušiti sve proteste koji bi mogli da naruše javni red.

Islamska ekstremistička grupa Hamas predstavila sastav kabineta

Islamska ekstremistička grupa Hamas predstavila je sastav svog kabineta palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu kako bi ga on odobrio. Kandidat za premijera Ismail Hanija, predstavio je spisak budućih članova vlade na današnjem sastanku. Hamas je bio primoran da odustane sedmodnevnih nastojanja za formiranje koalicione vlade nakon što su ostale političke partije odbile da učestvuju. Saradnici predsednika Abasa izjavili su da on neće upotrebiti svoja ovlašćenjada blokira vladu, ali da se očekuje da će izvršiti pritisak na Hamas da olabavi svoju tvrdokornu poziciju. Sa druge strane, izraelski i palestinski zvaničnici planiraju da održe više sastanaka o otvaranju pograničnih prelaza nakon današnjih razgovora o tom pitanju sa američkim i egipatskim zvaničnicima.

Ekstremisti aktivirali tri bombe na severo-zapadu Pakistana

Osumnjičeni islamski ekstremisti aktivirali su tri bombe na severo-zapadu Pakistana u blizini granice sa Avganistanom usmrtivši najmanje sedmoro i ranivši petoro ljudi. Šef lokalne policije Dar Ali Katak izjavio je da su tri policajca, tri vojnika i jedan prolaznik ubijeni u eksploziji u gradu Dera Ismail Kan. Nekoliko sati kasnije , druga bomba eksplodirala u blizini mesta prve , ali nije bilo povredjenih. Kasnije uveče, eksplodirala je još jedna bomba u blizini poicijske stanice u centru grada koja je prouzrokovala materjalnu štetu. Niko nije preuzeo odgovornost za ove napade, ali je šef policije Katak rekao da bi iza napada mogli da budu ekstremisti iz susedne plemenske oblasti.

XS
SM
MD
LG