Linkovi

Slobodan Milošević sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu


Sahrani nije prisustvovao nijedan član Miloševićeve najuže porodice. Organizatori su ranije naveli da oni nisu dobili dovoljne garancije za bezbednost. Milošević je sahranjen bez verskih obreda, iako je ranije bilo najavljeno da će opelo služiti vladka mileševski Filaret.

Kovčeg je bio prekriven zastavom Srbije, a spušten u grobno mesto iskopano ispod lipe u dvorištu porodične kuće Miloševića. Oproštajno pismo njegovog sina Marka Miloševića pročitao je funkcioner SPS-a Bogoljub Bjelica. Oproštajno pismo udovice Mirjane Marković pročitala je Ljiljana Milanović, supruga bivšeg direktora Radiotelevizije Srbije, Dragoljuba Milanovića. Mira Marković poručila je i da Milošević ne bi bio izručen Haškom tribunalu da je "Srbija tada bila budna" kao što je danas.

Poslednji se od Miloševića oprostio Leonid Ivašov, ruski general u penziji, rečima "pozdrav velikom Slovenu i velikom vojniku Slobodanu Miloševiću".

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, bivši potpredsednik Vlade SRJ Nikola SSainović, koji je optužen pred Haškim tribunalom, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić i supruga lidera radikala Jadranka SSešelj, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, bivši predsednik ruske Dume Sergej Baburin i ruski general Leonid Ivašov. Oko 20.000 ljudi prethodno je prisustvovalo ispraćaju Miloševića na centralnom gradskom trgu. Veliki broj njih bio je ispred kuće Miloševića, ali su ubrzo nakon sahrane počeli da se razilaze.

XS
SM
MD
LG