Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Američke snage napreduju u ostvarivanju svog zadatka u Iraku


Tri godine posle početka rata u Iraku, predsednik Buš ocenjuje da američke snage napreduju u ostvarivanju svog zadatka u toj zemlji. Medjutim, dve trećine Amerikanaca kažu da se ne slažu sa načinom na koji predsednik rešava pitanje Iraka.

Dok podrška javnosti ratu opada, predsednik Buš kaže da razume da su Amerikanci skeptični u pogledu situacije u Iraku, zbog, kako kaže «užasnih prizora» ubistava iz odmazde, eksplozija bombi i otmica.

"Dok stalno slušamo izveštaje o napetoj situaciji u delovim te zemlje, ponekad je teško razumeti kako možemo reći da je načinjen napredak. Ali reakcija iračkih lidera na nedavno nasilje je jasan znak da je Irak predan demokratiji.”

U redovnom obraćanju naciji putem radija, predsednik je rekao da je uveren da irački političari napreduju ka formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Buš kaže da je nedavno nasilje kod tih lidera stvorilo pojačanu svest o potrebi da što pre stave u stranu svoje političke i verske razlike.

Tek tada, kaže predsednik Buš, oni će biti u stanju se suoče sa terorističkom pretnjom i zasluže poverenje iračkog naroda. Tri godine posle početka invazije, predsednik ovih dana drži niz govora kako bi uverio Amerikance da ima strategiju za pobedu u Iraku.

No, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da gotovo četvoro od pet Amerikanaca, pa čak i 70% Bušove Republikanske partije veruje da će u Iraku izbiti gradjanski rat. Predsednik kaže da razume što se mnogi Amerikanci sada pitaju da li je čitava misija u Iraku bila vredna svih žrtava. On kaže da je rušenje režima Sadama Huseina dostignuće kojim Amerikanci mogu da se ponose, jer je svet bolji bez Sadama na vlasti.

Tri godine od početka rata, opozicione Demokrate kažu da se američke snage u Iraku bore protiv sve brojnijih pobunjenika. U radio obraćanju Demokrata, senator iz Kalifornije Dajen Fajnstin, kaže da je načinjen mali napredak u poboljšanju iračke politike, bezbednosti ili u obnovi zemlje.

“To nije moralo da bude tako, ali opasna nekompetentnost ove administracije je otežala posao u Iraku. Sada kada je ta zemlja na rubu gradjanskog rata, važnije je nego ikad da se stvari isprave. Politički lideri koji su selektivno tumačili predratne obaveštajne podatke, koji nisu uspeli da isplaniraju kako će doći do mira, i koji su naše trupe poslali u borbu bez odgovarajuće opreme, sada moraju da Amerikancima pokažu da su naučili na svojim greškama”.

Da uspeh u Iraku isključivo zavisi od američkih snaga, kaže senator Fajnstin, ne bi bilo sumnje u pogledu ishoda rata. Medjutim, kako ona kaže, uspeh zavisi podjednako od liderstva predsednika Buša ali i spremnosti iračkih političara da postignu kompromis. Buš kaže da je u protekle tri godine američka odlučnost bila na iskušenju zbog teških dana i problema u Iraku, ali da su američki vojnici promenili svoj pristup kako bi ga uskladili sa realnošću na terenu.

“DA bi se osigurala pobeda, biće potrebne nove borbe i nove žrtve, i kod nekih, iskušenje da se povučemo i odustanemo od svojih ciljeva je veoma snažno. Ali – nema mira, nema časti i nema bezbednosti u povlačenju”.

Buš ističe da će američke trupe završiti svoju misiju, i da će, porazivši teroriste u Iraku, i SAD učiniti bezbednijim.


XS
SM
MD
LG