Linkovi

Suša: 168 sati sahrane Slobodana Miloševića štošta podseća na njegovo vreme


Glavni urednik nezavisne produkcije VIN i član medijskog saveta Medija Centra, Gordana Suša, negativno ocenjuje način na koji su mediji u Srbiji protekle nedelje izveštavali o smrti Slobodana Miloševića i nasledju bivšeg jugoslovenskog predsednika. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, ona je izveštavanje pojedinih medija nazvala «skandaloznim».

Gordana Suša: Za ovih osam dana raznih manifestacija, ili tačnije 168 sati sahrane Slobodana Miloševića, štošta podseća na njegovo vreme. Prekraja se istorija, crn-crvena koalicija združeno preti izdajnicima i stranim plaćenicima. Dnevnici RTS traju po 40 i 50 minuta, višesatni programi se emituju na toj televiziji i na nekim drugim televizijama i on se glorifikuje a njegov pogubni učinak vladavine relativizuje». «Tim pre sve to ima posebnu dimenziju, jer vlast koja se distancira, zapravo licemerno podržava sve to . Jer, vi znate za ovaj slučaj kako je došlo do izlaganja njegovog tela u muzeju revolucije, znate čovek je umro i trebalo bi da bude sahranjen po svim civilizacijskim pravilima. Medjutim, socijalistička partija zajedno sa radikalima bavi se socijalnom nekrofilijom, i to je ta Srbija koja više voli smrt nego život, prošlost više nego budućnost i nije tačna teza da nas on deli i u smrti, što neki pokušavaju ovih dana da nam dokažu već nas dele ratni profiteri koji bi ponovo neki mali rat i koji bi ponovo da na njegovoj ideji dobiju po neki marketinški poen».

Glas Amerike: Na koje medije mislite u tom, negativnom smislu i kako ocenjujete izveštavanje nezavisnih medija?

Gordana Suša: Velika je razlika u načinu izveštavanja medija. Vi imate BK televiziju koja ima faktički ekskluzivna prava za prenos za celu Srbiju, koliko sam ja shvatila iz današnjih saopštenja, ali istovremeno sam videla da se i drugi mediji kače na iste predajnike i iste emitere i prenose, pa recimo videli smo da Pink preuzima Rojters i prenosi sve preko njega. Prema tome, to jeste dogadjaj, ali pitanje je kako se taj dogadjaj prati. Znači za mene su socijalisti i radikali savršeno iskoristili taj slučaj za promociju svojih ideja koje su nas devedesetih godina odvele u rat, jer danas smo čuli priču o takozvanim ne samo Slovenima, nego o pravoslavnim Slovenima i o ujedinjenju pravoslavnih Slovena, znači sad idemo u neku novu selekciju.

Glas Amerike: Mislite da mediji nisu u dovoljnoj meri koristili arhivu iz 90-ih godina da javnost podsete na Miloševićevo nasledje?

Gordana Suša: Ne bih se složila sa vama da postoji velika i bogata arhiva jer je dobar deo toga pre svega uništavao rukovodeći tim RTS kako nje bi ostavio trag za sobom. Dobar deo te dokumentacije uništen je za vreme bombardovanja, prema tome veći deo te arhive je ostao po nekim privatnim sokacima i u pamćenjima nekih ljudi koji su vodili beleške ili snimali sami , znači ta arhiva još nije sistematizovana . Mislim da su svi mediji u nekoj vrsti histerije i da dominira stav prekrajanja istorije i to je ono što je poražavajuće, sa časnim izuzecima, jer vi ćete i na B92 i na Studiju B i na Pinku čuti kritičan stav, čućete ga čak i na RTS-u ali utopljen u gomilu mein strim stavova ovih osam dana sahrane.

Glas Amerike: Šta mislite da će biti posledice dešavanja protekle nedelje na političkoj sceni Srbije, a možda i na medijskoj ?

Gordana Suša: Što se posledica tiče ja mislim da je ovo ipak tačka i da je Slobodan Milošević otišao i verujem ipak da su jače one snage koje će da se sa ovakvim idejama u nekom dijalogu lako, i u načinu rada da se obračunaju.

XS
SM
MD
LG