Linkovi

Dve trećine Amerikanaca se ne slaže sa načinom na koji Buš vodi rat u Iraku


Uprkos rekordno niskoj popularnosti, predsednik Buš nastavlja svoju kampanju ubedjivanja američke javnosti da ima plan za uspeh u Iraku. Skoro dve trećine američkih gradjana se na slaže sa načinom na koji predsednik vodi taj rat.

Predsednik Buš nastavlja svoju najnoviju kampanju u vezi sa Irakom sutrašnjom radio porukom kojom će obeležiti treću godišnjicu vojne intervencije, kao i govorom u ponedeljak, u državi Ohajo, na srednjem zapadu, o do sada postignutom napretku. Predstavnik Bele kuće, Skot Maklelan, rekao je da je cilj oba govora da se Amerikancima pruže najnovije informacije o predsednikovoj strategiji za pobedu u Iraku, poukama koje je izvukao, i o tome kako nastoji da popravi ono što je pogrešno uradjeno.

“Ti govori daju predsedniku mogućnost da priča o razvoju dogadjaja u Iraku u širem kontekstu, i da detaljnije govori o situaciji na terenu. Kao glavnokomandujući američkih oružanih snaga, on veruje da je važno da se američki gradjani redovno obaveštavaju o našoj strategiji i progresu koji postižemo, i o izazovima sa kojima nastavljamo da se suočavamo.”

Kampanja je počela ove nedelje govorom o obuci nove iračke vojske. Maklelan je rekao da će govor u ponedeljak biti usredsredjen na to kako Vašington radi sa svim aspektima iračkog društva na obnovi zajednica i na postizanju stabilnosti, što se - kako je rekao - može ostvariti jedino u slobodnom društvu.

”Predsednik će ukazati na konkretne načine i primere istinskog napretka koji je ostvaren i na to kako naša strategija uspeva. Ovo je težak i napet period u Iraku. Često, progres koji se postiže ne dobija publicitet koji se daje dramatičnim i užasnim dogadjama i nasilju koji se vide na televizijskim ekranima.“

Maklelen je rekao da je za predsednika važno da uspehe u Iraku prikaže Amerikancima u kontekstu, jer je, kako je rekao, medijima je daleko lakše da izveštavaju o sektaškom nasilju i napadima na američke vojnike.

“Ne mislim da o tim dogadjajima ne bi trebalo izveštavati, ali kada se o nasilju izveštava na tako obiman i detaljan način, onda se izgubi iz vida progres koji mi postižemo na terenu. Tome se jednostavno ne daje ista važnost.”

Anketiranja američkog javnog mnjenja pokazuju da četiri od pet Amerikanaca i 70 odsto članova predsednikove Republikanske stranke smatraju da će Irak biti zahvaćen gradjanskim ratom. Predsednik Buš kaže kako razume da se Amerikanci, u jeku svakodnevnih vesti o bombaškim napadima i svirepim ubistvima, pitaju da li je čitava ta misija imala smisla. On tvrdi da jeste, jer je za Ameriku bolje kada Sadam Husein nije na vlasti, s obzirom na nastojanje bivšeg diktatora da stekne i koristi orušje za masovna uništavanja.

XS
SM
MD
LG