Linkovi

Dve godine od martovskog nasilja na Kosovu u kojem je 19 civila izgubilo život


Dvodnevni sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice dečaka u reci Ibar kod sela Čabra na severu Kosova. Masovne demonstracije kosovskih Albanaca, koji su za nesreću dečaka optužili Srbe, izbile su najpre u južnom delu Kosovske Mitrovice, a tokom dana su se raširile u druge delove Kosova.

U dva dana nasilja ubijeno je 19 ljudi (11 Albanaca i osam Srba) a više od 900 osoba je povredjeno, medju kojima su bili i pripadnici medjunarodne i kosovske policije. U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira srednjevekovne kulture, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove.

Srbi rekli 'ne' nezavisnom Kosovu

Nekoliko hiljada Srba u Štrpcu, Gračanici, Ranilugu, severnoj Kosovskoj Mitrovici, Merdaru, Velikom Ropotovu i još nekim mestima, obeležilo je dve godine od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, jedinstvenom porukom svetu: “Ne - nezavisnom Kosovu“.

Na Trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici protestu je prisustvovalo oko 1.500 građana koji su najpre je, uz zvona sa crkve Svetog Dimitrija, minutom ćutanja odali poštu svim žrtvama martovskog nasilja 2004. godine. Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dragiša Milović podsetio je da je u nemirima 17. i 18. marta 2004. godine na najmonstruozniji način ubijeno osam Srba, više od 4.000 je prognano, dok je 560 srpskih kuća i 35 manastira i crkava spaljeno do temelja.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta i predsednik Odbora za ostanak Kosova i Metohije u Srbiji Milan Ivanović ocenio je da su Srbi na Kosmetu i dalje izloženi humanitarnoj katastrofi, jer im UNMIK i privremene kosovake institucije isključuju struju, telefone i vodu, plene penzije, stipendije i socijalna pomoć, ali i lekove za hemodijalizu. On je pozvao Srbe na Kosmetu da ostanu jedinstveni i podrže srpski državni pregovarački tim.

Miting je završen protestnom šetnjom do glavnog mosta na Ibru gde su građani zapalili sveće u spomen na sve žrtve stradale na Kosovu i Metohiji. Na protestu je bilo pojačano prisustvo pripadnika Kfora, UNMIK policije i Kosovske policijske službe.

Napadi na policijski punkt, crkvu i groblje u Uroševcu

Na punktu “Brnjak” na ulazu u Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije, nepoznati napadači bacili su ručnu granatu i 46 metaka ispalili iz automatskog oružja, ali niko nije ni povređen, potvrdila je UNMIK policija. Napad se dogodio dva sata nakon ponoći, a istraga je u toku, saopštila je informativna služba Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Albanski analitičar Dukađin Gorani navodi da je 17. mart crna mrlja na političkoj sceni Kosova i okoline, i to mora Albancima stalno da se ponavlja:

"Činjenica da se razgovori obnavljaju baš za 17. mart, mora da bude veoma važna za čitav pregovarački proces, naročito po tome što će razgovori biti vođeni gotovo sključivo o budućem statusu nealbanskog življa na Kosovu."

XS
SM
MD
LG