Linkovi

U Izraelu otkriveno prisustvo virusa H5N1 ptičijeg gripa


U Izraelu je otkriveno prisustvo virusa H5N1 ptičijeg gripa kod uginule živine, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo poljoprivrede, prenose agencije.

Visokopatogeni virus ptičjeg gripa H5N1 pronađen je u dva kibuca na jugu Izraela, nedaleko od pojasa Gaze, kod više hiljada uginulih ćurki i pilića. Lokaliteti na kojima je registrovan virus stavljeni su pod karantin, a vlasti su najavile da će više destina uginle živine biti uništeno u narednih nekoliko dana.

Kako se navodi, stanovnici te oblasti koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama prebačeni su u bolnicu na posmatranje. Zvaničnik izraelskog ministarstva poljoprivrede Moše Haimović izjavio je da je Svetska zdravstvena organizacija obeveštena "da se virus H5N1 (kod živine) proširio i na Izrael".

Kako se dodaje, očekuju se rezultati ponovljenih analiza i potvrda prisustva virusa H5N1. Izraelski zvaničnici su saopštili i da su obavestili Palestinsku upravu, kako bi se potrebni testovi sproveli i u Gazi i na Zapadnoj obali. Analize uzoraka sa palestinskih teritorija sprovode se u Izraelu, što je jedan od retkih vidova saradnje dveju vlasti.


XS
SM
MD
LG