Linkovi

Vlahović: Mekejn saglasan da se o odnosima Srbije i Crne Gore razgovara prije referenduma


Razgovorom sa pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara, Rozmari di Karlo, ministar inostranih polsova Crne Gore Miodrag Vlahović danas /petak/ nastavlja posjetu Sjedinjenim državama.

U razgovorima sa Rozmari di Karlo, visokim funkcionerom Stejt Dipartmenta zaduženim za Balkan, crnogorski šef diplomatije ponoviće da Vlada u Podgorici smatra da obustava pregovora o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji sa EU (SAA), ukoliko Beograd do kraja mjeseca ne ispuni obaveze prema Haškom tribunalu - nije dobro resenje, te da bi - iako je Crna Gora spremna na obje mogućnosti - bilo bolje da se pregovori nastave uz uslov da se sporazum ne potpisuje dok Beograd ne ispuni svoje obaveze. Osim toga, kaže Vlahović - biće naglašena neophodnost dijaloga sa Srbijom o budućim odnosima - bez obzira na ishod referenduma u Crnoj Gori.

Sa tom inicijativom saglasio se i jedan od uticajnijih republikanaca na Kapitol Hilu i mogući predsjednički kandidat na izborima 2008. - senator iz Arizone Džon Mekejn. Mekejn je razgovarao sa Vlahovićem u četvrtak popodne.

Vlahović je, takođe u četvrtak, u Pentagonu razgovarao sa pomoćnikom zamjenika sekretara za odbranu Džimom MekDugalom, kome je između ostalog, uručio i nacrt strategije nacionalne bezjednosti Crne Gore. Vlahović je funkcionerima u Pentagonu tokom dvočasvnog razgovora saopštio da će crnogorska vlada ovih dana podržati potpisivanje sporazuma o vojnoj i saradnji u oblasti bezbjednosti (SOFA) i da će se založiti za što skoriju službenu ratifikaciju tog tog sporazuma.

Crnogoraski šef diplomatije je u četvrtak o budućim regionalnim i odnosima sa Srbijom, u svjetlu referenduma koji je zakazan za 21. maj govorio na Crnogorsko-američkom forumu u ovdašnjem Centru za stateške i međunarodne studije.

Podgorica smatra da je državna nezavisnost najbolje rešenje sa aspekta regionalne stabilnosti i da je to – istovremeno - i u interesu Srbije, kaže Vlahović.

“Iako nismo naišli na razumijevanje u zvaničnom Beogradu tokom proteklih petnaest godina, Srbija nema boljih prijatelja i partnera u Crnoj Gori od onih koji se zalažu za nezavisnost. Nezavisna Crna Gora ostaće otvorena i imaće sa Srbijom posebne odnose, zasnovane na medjusobnoj jednakosti i uvažavanju. Nezaavisnost Crne Gore je u najbopljem interesu i Srbije i regionalne stabilnosti, i to je naša poruka” - kaže Vlahović.

Govoreći o mogućnosti da na referendumu za nezavisnost glasa manje od 55 odsto izašlih birača – ali više od polovine, čime - prema aktuelnom zakonu -referendum ne bi uspio, Vlahović je rekao da bi i u tom slučaju nefunkcionalna državna zajednica prestala da postoji, a da bi se – imajući u vidu da većina u Crnoj Gori ne želi zajednicu sa Srbijom - o daljim odnosima vodio dijalog sa Beogradom i Briselom.

“Iako ne vjerujemo da će biti izmedju 50-55 odsto, obaveza je da analiziramo i tu mogućnost. U svakom slučaju vodićemo pozitivnu kamapnju orijentisanu evropskoj i transatlanskoj budućnosti”, kaže Vlahović.

On je posebno naglasio da će referendum pratiti sve relevantne svjetske monitoring institucije.

“Poručili smo svima: ako ne možete da udvostručite, onda utrostručite posmatračke misije, jer mi želimo da proces bude apsolutno transparentan”, kazao je Vlahovic.

Na pitanje kakav je stav Rusije u vezi sa mogućom nezavisnosti Crne Gore, Vlahović je citirao ruskog ambasadora u UN sa kojim razgovarao prije dva dana u Njujorku - Rusija će podržati volju naroda.

“Mi smo tim stavom zadovoljni. Sličnu poruku”, rekao je Vlahović “proteklih dana čuo je i od ambasadora Britanije, Njemačke, Kine, Austrije i Belgije. Ta pozicija potvrdjena je i od drugih evropskih država u razgovorima koje su sa evropskim diplomatama imali crnogorski državni zvaničnici”.

Goste Foruma interesovale su i priče o razmjeri organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koji se u osnosu na medije i zemlje iz kojih se glasovi čuju - bitno razlikuju.

“Crna Gora se nalazi na raskrsnici i nije sama suočena sa tim negativnim fenomenom. U izvještajnima, kakav je i nadavni izvještaj Stejt Dipartmenta o ljudskim pravima nacićete vrlo tačne informacije bez uveličavanja ili pak marginalizaacije ozbiljnosti problema”, kazao je Vlahović i istakao da se Crna Gora kroz bilateralnu i regionalnu saradnju sa ostalim zemljama da se bori protiv prekograniocnog kriminala. “Problem postoji i mi smo ga svjesni i pokušavamo da se sa njim izborimo u mjeri mogućeg”, kazao je Vlahović.

“Veliki broj tih aktivnosti i pomoć koju dobijamo od SAD i EU operdijeljena je za te namjene. Želimo da eliminisemo taj nivo koji je preuveličano loš imidž Crne Gore - predstavljen u nekim medijima i samo u nekim državama. Iako to nije opravdanje - mi zacijelo nismo jedina zemlja koja se suočava sa tim fenomenom.”

Ministar Vlahović je rekao i da se Crna Gora zalaže za rješavanje svih otvorenih pitanja u regionu i da će garaancija dugoročne bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu biti članstvo balkanskih država, najprije u Partnerstvu za mir, a potom i u NATO-u.

XS
SM
MD
LG