Linkovi

Druga runda pregovora o decentralizaciji Kosova završena bez dogovora


Druga runda pregovora o decentralizaciji Kosova završena je večeras u Beču bez dogovora, izuzev da će pregovori biti nastavljeni 3.aprila.

Sastanak je počeo uz protestno pismo srpske delegacije, koje je predala izaslaniku UN za Kosovo Martiju Ahtisariju, u znak negodovanja zbog učešća Hašima Tačija u pregovorima. Finansiranje opština na Kosovu je moguće pod uslovom da bude transparentno i da se samo tiče opštinskih nadležnosti, izjaio je na konferenciji za štampu predsedavajući sastankom zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore Alber Roan. Pregovarači Prištine i Beogradu su uz posredovanje medjunarodnih predstavnika izneli svoje stavove o finansiranju opština, njihovom povezivanju i vezama srpskih opština sa vlastima u Beogradu. Opštine, rekao je Roan na konferenciji za novinare, mogu da nadju načine za saradnju i to u oblasti svojih nadležnosti, dodajući da niko od današnjih učesnika pregovora nije osporio legitimnost postojanja veza srpskih opština s Beogradom u posebnim oblastima, kao što su obrazovanje i zdravstvo. Roan je naveo da će medjunarodni pregovarački tim identifikovati rešenja prihvatljiva za sve, kao i pitanja gde su stavovi suprotni.

"Taj dokument ćemo poslati stranama. Sledeći sastanak u Beču je 3. aprila, kada ćemo razgovarati još jednom o tim pitanjima", kazao je Roan.

Austrijski diplomata je dodao da postoji plan da se kasnije u aprilu održi sastanak o odredjivanju novih granica opština. On je rekao da što se dublje zalazi u detalje, to je u pregovorima teže, prenoseći da je medju pregovaračima bilo neslaganja oko finansijske pomoći Beograda kosovskim opštinama, odnosno o načinu kako pomoć dostaviti.

"Zaključak je da finansiranje mora biti transparentno, ali su suprotni stavovi kako te pare treba da dodju do opština. Finansijska pomoć opštinama iz Beograda biće donacija, ako se dobro organizuje. Ali, to je političko pitanje oko koga je potrebno postići dogovor", naveo je Roan. On je dodao da je jasno da srpska zajednica ne može da preživi bez pomoći Srbije.

"Niko ne dovodi u pitanje da je to legitimni zahtev. Albanska škola neće imati probleme da ima veliki broj djaka, dok će srpske škole imati limitiran broj, što povećava troškove i to neko mora da plati. Zato je legitimno da Srbija šalje novac ako želi", ispričao je Roan.

On je još kazao da još nije vreme i da nema spremnosti za razgovore o budućem statusu Kosova.

"Paralelno razgovaramo, indirektno, i o statusu. Pojedina pitanja vezana za status su deo pregovora o decentralizaciji", zaključio je Roan i ukazao da je mnogo pitanja još otvoreno, kao što su zaštita verskih objekata, podela imovine i slično.

Reagujući na protestno pismo Beograda zbog prisustva Hašima Tačija na pregovorima, Roan je preneo stav glavnog pregovarača Martija Ahtisarija da prihvata sve članove delegacije koje je imenovala jedna od strana u pregovorima. Vodja prištinskog tima u pregovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu Hašim Tači, ocenio je da je na današnjem sastanku u Beču napravljen korak napred u razgovorima o reformi lokalne administracije.

"Uvereni smo da stavovi dve strane postaju jasniji i da se približavaju", rekao je Tači na konferenciji za novinare. On je rekao da prištinski tim podržava uspostavljanje mehanizama za medjuopštinsku saradnju, ali je naglasio da "ti mehanizmi ne smeju da se pretvore u politički entitet".

"Kosovska delegacija zaključuje da bi medjuopštinska saradnja trebalo da bude regulisana zakonom. Razumemo interes Srbije za srpsku zajednicu, ali taj interes će braniti kosovske institucije i biće regulisan posebnim sporazumima Prištine i Beograda", zaključio je Tači.

Član beogradske delegacije za pregovore o decentralizaciji na Kosovu Leon Kojen izjavio je da pregovori dobro napreduju, istakavši da treba učiniti sve da se zaštiti sprska zajednica i obezbedi povratak izbeglica u pokrajinu.

"Mi želimo direktne institucionalne veze Beograda sa srpskim opštinama. Jedan od sledećih sastanaka treba biti posvećen uspostavljanju novih opština", rekao je Kojen na konferenciji za novinare.

"U odredjenim oblastima predvidjamo veću pomoć opštinama sa srpskom većinom, i to u oblastima zdravstva, obrazovanja, vere, kulturnog nasledja, i drugih", rekao je Kojen.

On je naveo da je današnja diskusija bila fokusirana na detaljna pitanja i da nije bilo reči o statusu.

"Pitanja oko statusa raspravljaćemo kada dodju na dnevni red - za tri meseca, šest meseci ili kasnije", zaključio je Kojen.

XS
SM
MD
LG