Linkovi

Koalicione snage u ”Operaciji svarmer'' pretražuju teritoriju od 250 kvadratnih kilometara


Zamenik komandanta američkih trupa u Iraku, general Piter Kireli, izjavio je da se anti- pobunjenička operacija severno od Samare odvija praktično bez ikakvog otpora i da će trajati sve dok to područje ne bude očišćeno od pobunjenika i njihovih skladišta oružja. General Kireli je rekao da iračke snage, koje čine većinu vojnika u ovoj operaciji, dobro obavljaju svoj posao i izneo uverenje da će nova iračka vojska, do kraja leta preuzeti kontrolu nad 75 odsto iračke teritorije.

Govoreći iz Bagdada, drugog dana ofanzive nazvane ”Operacija svarmer,“ general Piter Kireli je rekao da američke i iračke snage nastavljaju da pročešljavaju teritoriju od 250 kvadratnih kilometara, tragajući za pobunjenicima i skladištima oružja. General je rekao da je to, pretežno pustinjsko područje, retko naseljeno i da ga pobunjenici uglavnom koriste za skrivanje oružja i drugog materijala. On je dodao da će operacija potrajati nekoliko dana.

”Nećemo otići dok nismo obavili sve što je bilo potrebno da se obavi u tom području,“ rekao je američki general.

General Kireli je takodje rekao da je veličina tog područja razlog što je ovo najveća vazdušno-desantna operacija od početnih nedelja rata u Iraku. Ta odredba privukla je veliku pažnju medija, koji su, po mišljenju nekih funkcionera, preuveličali njenu važnost. Ali general je odbacio nagadjanja nekih američkih analitičara da je operacija namerno pokrenuta u četvrtak kako bi se podudarila sa objavljivanjem strategije predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, u cilju povećanja podrške američke javnosti za rat.

”Niko ovde nije pokušao da vremenski poveže ovu operaciju sa bilo čim osim sa obaveštajnim podacima koji su nam pristizali,“ rekao je general Kireli, dodajući da je to ”ta operacija pripremana par meseci.“

Predstavnik 101. vazdušno-desantne divizije koja sprovodi operaciju zajedno sa iračkim jedinicama, potpukovnik Ed Lumis, rekao je da je ukupno zarobljeno oko 50 ljudi, najviše u četvrtak, a da je 17 već oslobodjeno. Govoreći iz štaba divizije, u Tikritu, Lumis je rekao za Glas Amerike da, posle šest skrovišta oružja pronadjenih u četvrtak, nije otkriveno ni jedno drugo skladište. Ali on je istakao da je važno nastaviti pretraživanje tog područja:

”Metodična pretraga područja kraj Samare je važna. To što smo imali više uspeha na početku operacije ne znači da treba da spavamo na lovorikama. Moramo dobro da pročešljamo taj teren, tragajući zajedno sa našim iračkim partnerima, kako bismo osigurali da pobunjenici u tom području nemaju nikakvu ozbiljniju bazu,“ rekao je potpukovnik Lumis.

Lumis je takodje rekao da operacija nije naišla ni na kakav otpor i da nije bilo žrtava medju pripadnicima oružanih snaga niti medju civilima. On je dodao da će, po završetku operacije, bezbednost tog zabačenog područja biti osmatrana iz baza u Samari i okolnim gradovima.

General Kireli je rekao da je važan aspekt ove operacije predstavlja povećana uloga iračkih snaga. Prema njegovim rečima, iračka vojska dobro napreduje i trebalo bi da do avgusta bude sposobna da preuzme kontrolu nad najvećim delom iračke teritorije.

”Do leta, oko 75 odsto Iraka, taj borbeni prostor, biće pod kontrolom iračkih jedinica. Otkrivamo da iračke jedinice, uz našu podršku, mogu da se koriste u skoro svakoj vrsti operacija u borbama protiv pobunjenika. To su snage koje smo mi izgradili, i koje su izgradili Iračani, za borbe protiv pobunjenika. Mislim da su posebno dobro pripremljene, dobro uvežbane, i da su sposobne da to sprovode u skoro svakom području,“ rekao je general Kireli.

Američki general je rekao da iračke snage sada kontrolišu manje od polovine zemlje. Medjutim, funkcioneri ističu da je pobunjeničko i sektaško nasilje u Iraku ograničeno na samo nekoliko pokrajina, dok je ostatak zemlje relativno miran. Oni takodje primećuju da će iračke snage nastaviti da se oslanjaju na američke i koalicione snage za vazdušnu podršku, logistiku, obaveštajne aktivnosti i druge funkcije. General Kireli je primetio da iračka policija, odgovorna za održavanje reda u drugim područjima, zaostaje u razvoju za oko godinu dana u poredjenju sa iračkom vojskom.

Funkcioneri kažu da će napredovanje u obuci iračke policije i vojske, snaga pobune i sposobnost iračkih političara da osnuju reprezentativnu, kompetentnu vladu, biti ključni činioci u odluci koja se očekuje u narednih nekoliko meseci, o tome da li će doći do novih smanjenja broja američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG