Linkovi

Odobrena 91. milijarda dolara za Irak, Avganistan i žrtve uragana


Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakonski predlog troškova od 91 milijarde dolara uključujući 68 milijardi za američke vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i novac za pomoć žrtvama prošlogodišnjih uragana.

Ovo je najnoviji u nizu specijalnih zahteva kojim se od Kongresa traži podrška američkim trupama uključijući modernizaciju opreme i poboljšanje odbrane od improvizovanih eksplozivnih naprava u Iraku i Avganistanu. Zakonski predlog takodje sadrži 4,8 milijardi dolara za obuku iračkih i avganistanskih bezbednosnih snaga.

Ovaj, šesti dodatni zahtev, podići će američke troškove za vojne operacije u Iraku i Avganistanu i rat protiv terorizma na oko 400 milijardi dolara, od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Rasprava u Predstavničkom domu odražavala je nastavak nesuglasica izmedju demokrata i republikanaca oko Iraka i budžetskih prioriteta.

Demokrata iz Viskonskina, Dejvid Oubi, kaže da su Amerikanci i dalje podeljeni i zbunjeni u vezi sa američkim ciljevima u Iraku:

”Tri godine od početka rata da li iko ovde zbilja veruje predsedniku Sjedinjenih Država kad nam kaže da je cilj uspostavljanje demokratije i slobode u Iraku? Posle potrošenih četiri stotine i više milijardi dolara da li iko veruje da je Kongres učinio pravu stvar kad je predao blanko ček administraciji?“

Republikanski kongresmen Tom Kol je odgovorio:

”Ovaj zakonski predlog u krajnjoj liniji ima za cilj obezbedjenje potreba američkih snaga na terenu u borbenoj situaciji danas. Možemo da raspravljamo da li je rat bio mudar, da li je bio dobro vodjen u skladu sa našim željama. Ali njima je potrebno ono što im je potrebno - smesta.“

Lider većine u Predstavničkom domu Džon Boner tvrdi da, mada je situacija u Iraku teška, američka nastojanja pokazuju rezultate.

”Postiji napredak. Van tri ili četiri vruće tačke u Iraku ostatak zemlje pokazuje napredak. U Iraku više dece pohadja školu no bilo kada ranije u istoriji, a njihova privreda se polako budi. Odatle dolazi mnogo dobrih vesti.“

Ali nasuprot ranijim raspravama ova je pokazala da su republikanci sada spremni da se suprotstave predsedniku Bušu, jer predlog sadrži odredbe kojima se zvanično sprečava da firma iz Dubaija preuzme kontrolu nad nekim američkim lukama.

Pored toga, vodjena je i intenzivna debata o vladinom odgovoru na potrebe žrtava uragana duž američke obale Meksičkog zaliva. Zakonski predlog o troškovima u vrednosti od 91 milijarde dolara obuhvata oko 19 milijardi za rekonstrukciju, što troškove oporavka od oluja podiže na oko 100 milijardi.

XS
SM
MD
LG