Linkovi

Sajt nedelje: Astronautička enciklopedija


Da li vas zanimaju svemirska istraživanja? Ako je odgovor potvrdan onda će vam svakako biti interesantno da saznate o jednom novom sajtu posvećenom isključivo toj vrsti istraživanja.

Ljudi su možda tek na pragu svemirskih istraživanja, ali već ima mnogo važnih dogadjaja zabeleženih u istoriji. Jedan internet sajt nastoji da bude izvor svih saznanja iz te oblasti:

”Ovaj sajt je izvor informacija za sve zainteresovane za svemirske letove i istoriju svemirskih istraživanja. Sajt nastoji da ima stranicu o svakoj raketi koja je ikada lansirana ili konstruisana, o svakoj letelici koja je zamišljena ili je poletela, o svim astronautima koji su makar uvežbavali poletanje, i inženjerima koji su konstruisali letelice.“

Mark Vejd je entuzijasta koji stoji iza poduhvata zvanog Enciklopedija astronautika, na adresi astronautiks-tačka-kom. Sajt sadrži oko 14 hiljada stranica sa informacijama o svemirskim istraživanjima, zajedno sa oko osam i po hiljada fotografija. Na njemu možete da nadjete retko objavljivane informacije o ruskom i kineskom svemirskom programu, na engleskom jeziku, i širok pregled kako uspešnih misija tako i onih koje se nikada nisu odlepile od table za crtanje. Mark Vejd kaže da je gotovo čitav poduhvat sproveo sam i da mu u tome nije pomagala nikakva velika institucija. On očekuje da će njegova Enciklopedija astronautika vremenom prerasti iz biblioteke na internetu u zbirku drugih sajtova u vezi sa svemirskim istraživanjima, jer takvih sajtova ima sve više i više.

XS
SM
MD
LG