Linkovi

Formiran novi Savet za zaštitu ljudskih prava


Ishod glasanja 191 članice Generalne skupštine je bio skoro jedinstven. Samo Izrael i dve pacifičke ostrvske zemlje, Palau i Maršalova ostrva, pridružili su se SAD u glasanju protiv rezolucije, dok su se tri zemlje - Iran, Venecuela i Belorusija, uzdržale.

Rezolucijom se predvidja formiranje novog Saveta za ljudska prava koji bi zamenio diskreditovanu Komisiju za ljudska prava, medju čijim članicama su bile i neke od zemalja sa najgorim kršenjima ljudskih prava. Predsednik Generalne skupštine, Jan Eliason, pozdravio je odluku o stvaranju novog saveta kao dobru priliku za novi početak u oblasti zaštite ljudskih prava.

“Danas smo spremni da se osvedočimo da je došao novi početak za promovisanje i zaštitu ljudskih prava. Usvajanjem nacrta rezolucije, osnovacemo telo koje će biti zasnovano na dijalogu i saradnji i koje bi bilo principijelno, efikasno i pravično. To bi bilo telo čije članice bi se pridržavale najviših standarda u promovisanju i zaštiti ljudskih prava.”

Medjutim, posle glasanja, američki ambasador u UN, Džon Bolton, rekao je da SAD nisu ubedjene da će to telo biti išta bolje od komisije koju će zameniti. Američki ambasador je rekao da je “za žaljenje” da standardi zemalja članica Saveta možda nisu dovoljno visoki da bi isključile hronično kršenje ljudskih prava, kao što je to preporučio generalni sekretar UN, Kofi Anan, kada je prošle godine predložio formiranje tog novog tela.

“Pravi test će biti kvalitet članstva zemalja članica Saveta i da li će taj Savet preduzeti efekasnu akciju da reši ozbiljne probleme oko kršenja ljudskih prava u Sudanu, na Kubi, u Iranu, Zimbabveu, Belorusiji i u Burmi.”

Zemlje kandidati za novi savet biće imenovane po regionalnim grupama i moraju da dobiju apsolutnu većinu 191 članice Generalne skupštine da bi postale članice. Medjutim, većinu u tom 47-članom telu će činiti afričke i azijske zemlje, koje će imati 26 mesta. SAD, Kanada i zapadnoevropske države biće deo bloka od sedam mesta. Prema rezoluciji, usvojenoj danas, prelaz sa Komisije na novi Savet biće obavljen u junu.

XS
SM
MD
LG