Linkovi

Aleks Grigorev: Status jeste važan ali Srbi na Kosovu u 21. veku žive u strahu


Jedina održiva solucija za Kosovo na duge staze jeste rešenje prihvatljivo i Prištini i Beogradu jer samo kao takvo može da doprinese regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, kaže Aleks Grigorev, direktor za Zapadni Balkan u okviru Projetka za etnične odnose, na univerzitetu Prinston, u razgovoru sa našom koleginicom Majom Draker.

”Nažalost, demokratski lideri Srbije nemaju puno izbora. S jedne strane moraju da reše kosovsko pitanje, s druge strane suočeni su sa desničarskim nacionalistima koji su već spremni da status Kosova iskoriste kao adut na idućim izborima. Zapad je demokratskim liderima Srbije ponudio vrlo malo čime bi oni mogli da se brane od radikalnih snaga. A ako desne snage pobede na izborima kao rezultat nametunog rešenja za Kosovo, reforme u Srbiji će biti zaustavljene uz ozbiljne posledice ne samo po vladavinu zakona u Srbiji, nego i po regionalnu bezbednost. Demokratija u Srbiji bi mogla da bude prva žrtva lošeg rešenja na Kosovu.“

Po mišljenju Aleksa Grigoreva, status jeste važan, ali gubi se iz vida da u 21. veku u Evropi jedna viktimizirana etniča grupa -- Srbi na Kosovu -- žive u strahu. ”Ovde se ne radi samo o statusu Kosova nego i o opstanku kosovskih Srba, a i o mnogo čemu u samoj Srbiji,“ smatra on. Stoga bi medjunarodna zajednica trebalo ponudi mnogo više od ”šargarepe.“

“Demokratska, prosperitetna Srbija u srcu regiona važna je i za Srbe i za Evropu i zato bi da medjunarodna zajednica trebalo da vodi osmišljenu politiku pravedne kompenzacije. Kao prvo, kosovski Srbi moraju biti sastavni deo rešenja uz sve garancije... Kao drugo, ekonomska pomoć Srbiji mora da uključi i opraštanje stranog duga. To može da se uradi pre postizanja bilo kakvog sporazuma na Kosovu kako bi demokratski lideri Srbije naveli glasače da šire interese svoje zemlje stave iznad uskih ciljeva koje zagovaraju nacionalisti.”

Treće, verske i kulturne spone sa Kosovom kao kolevkom srpske nacije moraju biti garantove, smatra Grigorev i savetuje da Beograd pripremi javnost u Srbiji za sve opcije. On veruje da bi adekvatne garancije, kompenzacija, opraštanje dugova i obećanje o brzom učlanjenju u EU -- mogli bi da proizvedu neočekivane, inovativne solucije u samoj Srbiji. Demokratske snage, naglašava Grigorev, moraju da dokažu narodu da na duge staze nude bolju budućnost.


XS
SM
MD
LG