Linkovi

”Da viničijev kod” i “Sveta krv i sveti gral”


Pravni stručnjaci sa nestrpljenjem očekuju ishod parnice u jednom birtanskom sudu u kojoj se tereti izdavač knjige “Da vinčijev kod,” američkog autora Dena Brauna, za kršenje autorskog prava.

Tekući sudski proces u londonskom Kraljevskom sudu, punom figura i slika, mogao bi da ima veliki uticaj na način na koji autori istražuju i prikupljaju podatke za svoja dela, izbegavajući pri tome da budu oputuženi za kršenje autorskog prava. Dva autora, koja su povela pranicu protiv britanskog ogranka izdavačke kuće “ Random haus”, tvrde da je autor “Da viničijevog koda” Den Braun ukrao ideju iz njihove knjige ” Sveta krv i sveti gral”, objavljene 1982. Den Braun, koji se retko pojavljuje u javnosti, rekao je u svom iskazu da je tvrdnja britanskih autora Majkla Bajenta i Ričarda Lija, kako se izrazio, “ potpuna fantazija”. Tema obe knjige je teorija da je Isus Hrist preživeo razapinjanje na krst, oženio se Marijom Magdalenom, i da su njihovi potomci živi i danas. Teolozi smatraju tu knjigu netačnom i jeretičnom. Braunova Knjiga ”Da vinčijev kod” prodata je u više od 40 miliona primeraka u poslednje tri godine, a na osnovu nje je snimljen i film u kome glavu ulogu tumači glumac Tom Henks. Film bi trebalo da počne da se prikazuje 19. maja. Advokati koji se bave pitanjem autorskog prava prate taj slučaj sa velikom pažnjom. Medju njima je i Robin Fraj, iz londonske advokatske firme Bičkroft Vansbrou. On je rekao stranim novinarima akreditovanim u Londonu da bi pobeda Bajenta i Lija negativno uticala na pisce i publiciste svuda u svetu.

“Mislim da bi to onemogućilo mnoga istraživanja radi pisanja knjiga. Mnogi će biti u nedoumici kako da koriste radove drugih autora, jer je činjenica da se svi mi nadovezujemo na radove drugih. Retko se dogadja da neko može da kaže da je napisao potpuno originalno delo. ”

Medjutim, Fraj smatra da je reč o tako velikoj količini novca da ni jedna strana neće želeti da uništi , kako je rekao ”mogućnost finansijske dobiti od Da Viničijevog koda”, ukoliko presuda bude išla u prilog Bajenta i Lija.

“Svakako će doći do hitnih pregovora, do davanja priznanja autorima Bajentu i Liju, kao i do dogovora da i oni dobiju deo honorara. To će biti bolan i težak proces, ali je teško zamisliti da će svi izdavački poslovi u vezi sa tom kjigom prestati zbog jednog sudskog procesa.”

Fraj takodje očekuje da će prikazivanje filma “Da viničijev kod” početi kao što je i predvidjeno, čak i da Bajent i Li pobede. On je rekao da njih dvojica ne bi rizikovala protivparnicu koju bi protiv njih moglio da pokrenu producenti filma za svoje finansijske gubitke, u slučaju da presuda u njihovu korist bude preinačena posle žalbe.

Izdavačka kuća “Rendom haus” će finansijski profitirati, bez obzira na ishod ove situacije, jer je izdala obe kniige ” Da viničijev kod” i “Sveta krv i sveti gral”. Izdavač je saopštio da se prodaja obe knjige povećala kao rezultat sudskog procesa.

XS
SM
MD
LG