Linkovi

EU protiv lančanog procesa promena granica na Balkanu


Evropska unija jasno odbacuje bilo kakve opcije po kojima bi eventualna nezavisnost Kosova otvorila lančani proces promena granica na Balkanu, kako je nedavno izjavio albanski ministar spoljnih poslova, Besnik Mustafaj, tvrdeći da bi podela Kosova otvorila proces promena granica "ne samo prema Albaniji, već i prema albanskom delu Makedonije".

U Uniji, u reakciji na izjavu albanskog diplomate, podsećaju da jedina promena granica na Zapadnom Balkanu može doći kao posledica rešavanja statusa Kosova ili kao rezultat crnogorskog referenduma. Medjutim, ni jedna ni druga opcija, ne mogu dovesti do promene granica susednih država, jasno poručuje šef kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak:

"Proces koji je započeo i koji se dobija na zamahu, je proces razgovora Prištine i Beograda, pregovora koji su podržani i ohrabreni u punoj meri od strane medjunarodne zajednice i taj proces nema nikakav oblik povezanosti sa bilo kojom od država u balkanskom regionu".

Slično je nedavno poručio i specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo, Soren Jesen-Petersen, naglašavajući ključne stavove Kontakt grupe.

"Vrlo su jasni principi koji vode razgovore o konačnom statusu- nema povratka na situaciju pre marta 1999. godine, nema podele Kosova, niti njegovog udruživanja sa susedima".

Veruje se da će prilika za ozbiljniji razgovor o stavu šefa albanske diploma biti već u naredni utorak, kada će se, nakon redovnog okupljanja ministara spoljnih poslova Unije, u Briselu sastati i evropska "Trojka" sa predstavnicima zvanične Tirane.

XS
SM
MD
LG