Linkovi

Potrebno pronaći globalni pristup problemima pojačane imigracije


Na kraju dvodnevne konferencije o imigraciji, koja je održana u Italiji, delegati iz evropskih i afričkih zemalja izrazili su uverenje da je potrebno pronaći globalni pristup problemima pojačane imigracije, i uspostaviti bližu saradnja zemalja porekla, tranzita i destinacije imigranata.

U toku dvodnevne konferencije pod nazivom «Migracija i dostojanstvo: saradnja u politici migracije na Mediteranu», predstavnici evropskih i afričkih zemalja razmatrali su načine unapredjenja saradnje i regulisanja migracije. Zamenik italijanskog šefa diplomatije, Djuzepe Drago, izjavio je da je konfernecija bila odlična prilika da se razmene gledišta i informacije, i sagledaju problemi sa kojima se suočavaju zemlje pod-saharske Afrike, iz kojih dolaze brojni imigranti.

Drago je izjavio da su delegati saznali nove informacije, kao što je činjenica da su odredjene države, kao što su Tunis i Malta, od tranzitnih postale zemlje odredišta. Prema njegovim rečima, Niger je tranzitna zemlja koja ima velike probleme zbog miliona ljudi koji prolaze kroz nju. Gana se bori sa problemom odliva mozgova, pošto mnogi stručnjaci napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima u Evropi.

Sastanak u Pocalu organizovali su Medjunarodna organizacija za migracije i italijansko ministarstvo inostranih poslova. Prisustvovali su mu evropski delegati iz Austrije, Italije, Francuske, Malte i Španije kao i afrički delegati iz Alžira, Egipta, Gane, Libije, Maroka, Nigera, Nigerije, Senegala i Tunisa, te predstavnici Evropske komisije i agencije UN-a. Učesnici konferencije složili su se da je potrebno stvoriti uslove koji će omogućiti imigrantima da se legalno i uspešno integrišu u nove sredine.

Italijanski diplomata Djuzepe Drago kaže da je u centru pažnje razgovora bila potreba razmene informacija izmedju zemalja porekla i destinacije, napominjući da precizne informacije moraju da se obezbede kako bi imigranti bili svesni rizika i opasnosti nelegalne migracije. On dodaje da je potrebno uložiti maksimalne napore da oni koji žele da emigriraju ne upadnu u mrežu trgovine ljudima, gde ih kriminalci eksploatišu i gaze njihovo dostojanstvo.

Delegati zaključuju da je imigrantima potrebno obezbediti informacije o mogućnostima useljavanja i zapošljavanja, i pravilima legalnog useljavanja. Oni su razmatrali metode koje mogu da primenjuju zemlje-destinacije, koje bi omogućile imigrantima da se bolje pripreme za budući život u izabranoj zemlji.

Drugi razgovori fokusirani su na potrebu da se finansiraju projekti održivog razvoja u zemljama porekla, koji bi pomogli da se obezbedi stabilnost i smanji potreba za iseljavanjem. Delegati su se takodje saglasili u pogledu negativnih posledica «odliva mozgova» i naglasili da je potrebno razviti programe koji bi doveli do povratka izgubljenih talenata.

XS
SM
MD
LG