Linkovi

Do sada u požarima u Teksasu život izgubilo 11 ljudi


Najveći šumski požari ikada zabeleženi u Teksasu nastavljaju da ugrožavaju živote, domove i stotine hektara zemlje u severozapadnom delu te države.

Do sada je u požarima život izgubilo 11 ljudi. Državni i lokalni zvaničnici nadaju se da će im promena vremena kasnije ove nedelje pomoći u suzbijanju vatrene stihije. Stotine lokalnih vatrogasaca i dobrovoljaca bore se sa tri ogromna požara koji se šire po ravnicama Teksasa. U borbi sa vatrenom stihijom učestvuju helikopteri i nekoliko velikih aviona koji bacaju hemikalije za gašenje požara. Najteži dan, sa najviše žrtava i najozbiljnijom štetom, bila je nedelja. O tome govori Voren Bilenberg, iz Teksaške šumarske službe u Grenberiju.

«Dogadjaji u nedelju bili su prosto stravični. Bio je to najveći požar u istoriji Teksasa».

U telefonskom razgovoru za Glas Amerike, Bilenberg objašnjava da, pre ove nedelje, nijedan požar u Teksasu nikada nije zahvatio više od 130,400 hektara, ali su dva od tri požara koja su izbila ovog vikenda već oborila taj rekord, budući da je u njima izgorelo više od 320,000 hektara. Snažni vetrovi i suvo vreme doprineli su širenju požara. Vetar se u medjuvremenu stišao, ali meteorolozi za sredu najavljuju ponovo jače vetrove. Voren Bilenberg kaže da se spasioci grozničavo pripremaju za moguću reprizu nedeljnih dešavanja.

«Pokušavamo da vatru maksimalno držimo pod kontrolom i sprečimo dalje širenje požara. Želimo da lokalizujemo postojeće požare i sprečimo izbijanje novih».

Veliki požari koji proteklih dana gore u Teksasu nisu i jedini u toj državi, gde je prijavljeno više od 160 manjih požara, i izdato upozorenje za oblast od obale Meksičkog zaliva do centralnih dolina i zapadnih regija. Požari takodje prete stanovnicima susednih država Oklahome i Nju Meksika, gde su vremenski uslovi slični. Više od hiljadu ljudi evakuisano je iz ugroženih područja a vatrogasci se nadaju da će, uz pomoć malo kiše i nešto tiših vetrova narednih dana moći da lokalizuju požare.

XS
SM
MD
LG