Linkovi

Haški tribunal osudio penzionisane oficire Armije BiH


Haški tribunal osudio je penzionisane oficire Armije BiH Envera Hadžihasanovića na pet godina zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni 1993, a Amira Kuburu na dve i po godine.

Sudsko veće predsedavajućeg Žan-Klod Antonetija (Jean-Claude Antonetti) proglasilo je krivim Hadžihasanovića (56) što nije sprečio, niti kaznio ubistva i okrutno postupanje prema Srbima i Hrvatima na više lokacija u srednjoj Bosni 1993.

Hadžihasanović je u vreme na koje se odnosi optužnica bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH. Proglašen je krivim i za ubistva koja su u jesen 1993. počinili pripadnici jedinice "El mudžahid" koja je bila u sastvu njegove jedinice, uključujući i "ritualno odrubljivanje glave".

U izdržanu kaznu, veće je Hadžihasanoviću uračunalo 828 dana.

Hadžihasanoviću potčinjeni komandant Sedme brdske brigade Amir Kubura (42) proglašen je krivim što nije sprečio pljačku srpskih i hrvatskih sela, a po ostalim tačkama je oslobodjen.

I Kuburi je u izdržanu kaznu uračunato 828 dana koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala. On će odmah moći da zatraži prevremeno oslobadjanje, pošto mu puna kazna ističe za mesec.

Sudjenje je počelo 2. decembra 2003. godine. Hadžihasanović i Kubura dobrovoljno su se predali Tribunalu 2. avgusta 2001. Na privremenoj slobodi bili su od 13. decembra 2001. do 27. novembra 2003. godine

XS
SM
MD
LG