Linkovi

Kongres obrazovao komisiju za procenu situacije u Iraku


Kongres je obrazovao dvostranačku komisiju koja bi trebalo da da nezavisnu procenu situacije u Iraku, a njeni članovi ističu da bi ona mogla da pruži i dragoceni savet političkim liderima.

Kongresmen Frenk Vulf, republikanac iz Virdžinije, kaže da zakonodavci nastoje da steknu jasnu sliku o situaciji u Iraku, koja ne bi bila odraz interesa na američkoj političkoj sceni.

«Kongres je to zatražio. Grupa članova Kongresa, iz redova obe političke stranke, koji su bili u Iraku više puta, udružila se i želi da ponovo proceni situaciju za dobrobit zemlje.»

Senator Džo Bajden, demokrata iz Delavera, kaže da će ova komisija, koje će se zvati «Grupa za proučavanje Iraka», takodje preporučiti buduće poteze Sjeidnjenim Državama i koalicionim snagama u Iraku.

«Ova komisija neće samo proučiti sadašnje stanje u Iraku, već će razmotriti i moguće alternative, takozvani plan B ili plan C, zavisno od razvoja dogadjaja na terenu.»

Komisiju čini 10 bivših vladinih zvaničnika - po pet republikanaca i demokrata. Kopredsedavajući će biti bivši državni sekretar u administraciji Džordža Buša starijeg, Džejms Bejker, i bivši kongresmen iz Indijane, Li Hemilton, koji je takodje bio kopredsedavajući nezavisne komisiije koja je istraživala okolnosti terorističkih napada 11. septembra 2001. Ova komisija je obrazovana samo nekoliko dana uoči treće godišnjice invazije na Irak, pod vodjstvom SAD, a u jeku rastućih zabrinutosti o jačanju pobune u Iraku i mogućem izbijanju gradjanskog rata u toj zemlji. Istovremeno, komandant američkih snaga u Iraku, general Džon Abizaid, je u svedočenju pred jednim od odbora Predstavničkog doma dao svoju procenu situacije u Iraku.

«Mislim da nismo na ivici gradjanskog rata i da se situacija može kontrolisati. Verujem da će biti obrazovana vlada nacionalnog jedinstva i da će iračke snage bezbednosti nastaviti da jačaju. To ne znači da potcenjujem ono što se dešava u Iraku, jer je to veoma ozbiljno. Treba da budemo zabrinuti. Ali, verujem da su dobri ljudi u Iraku i dalje u većini, da pokušavaju da očuvaju zemlju i da neće dozvoliti da se ona raspadne.»

Rad kongresne komisije će potpomoći i Američki institut za mir i Centar za strateške i medjunarodne studije, u Vašingtonu, i Institut «Džejms Bejker», na Univerzitetu «Rajs» u Teksasu.

XS
SM
MD
LG