Linkovi

Vajt: Srbiji neće biti od pomoći ukoliko se ublaže uslovi saradnje sa Haškim tribunalom


Srbiji neće biti od pomoći ukoliko se ublaže obavezujući uslovi koje je pred nju postavila međunarodna zajednica, jer je poenta tog uslovljavanja suočavanje Srbije sa nedavnom prošlošću, kaže u ekskluzivnom razgovoru za naš program Nikolas Vajt, direktor evropskog programa Međunarodne krizne grupe.

Evropska unija i Sjedinjene države insistiraju da vlasti u Beogradu, bez obzira na smrt Slobodana Miloševića, do kraja mjeseca Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, izruči preostale optuženike, među kojima i najtraženijeg – Ratka Mladića . Evropska unija je u ponedjeljak podsjetila da će u slučaju da se saradnja Srbije sa Haškim sudom ne upotpuni, početkom aprila obustaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, apelovao je na Sjedinjene Države i EU da umanje pritisak na Beograd, izražavajući zabrinutost da bi to moglo da dovede do povratka na vlast nacionalističkih struktura i stranaka Miloševićevog režima.

No direktor evropskog programa Međunarodne krizne grupe, Nikolas Vajt, /Nicholas Whyte/, u eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da labaviji pristup Brisela i Vašingtona u pogledu hapšenja Mladića i potpune saradnje Beograda sa Haškim sudom – ne bi koristio Srbiji.

«Srbiji neće biti od pomoći ukoliko se ublaže obavezujući uslovi koje je pred nju postavila međunarodna zajednica, jer je poenta tog uslovljavanja suočavanje Srbije sa nedavnom prošlošću i njeno uključenje u međunarodne integracije», kaže Nikolas Vajt.

On kaže da razumije inicijativu i bojazan ministra Draškovića, ali podsjeća da Miloševićeva stranka podržava aktuelnu vladu Srbije.

«Ako govorimo o usponu nacionalista u Srbiji, ne zaboravimo da vlada premijera Koštunice opstaje zahvaljujući podršci Miloševićeve Socijalističke partije: tako da se može postaviti i pitanje šta bi se promijenilo i ukoliko bi došlo do promjene vlasti u Srbiji?

Stoga je politika na kojoj Brisel nastavlja da insistira, smatra Nikolas Vajt – manje pitanje uslova, a više političke volje i zrelosti Beograda da se suoči sa nedavnom prošlošću. Brisel će, stoga, nastaviti da vrši pritisak na Srbiju:

«Apsolutno, to je poruka koju su ministri EU uputili iz Salcburga u subotu. Ovo nije pitanje uslovljavanja, ovo je test političke volje vlasti u Srbiji. Ako zahtjev ministra Draškovića znači da političke volje za ispunjenje traženih uslova, više nema – međunarodna zajednica mora na to reagovati», kaže Vajt.

Komentarišući najavu predsjendika Ruske Državne Dume, Borisa Grizlova da će taj dom ruskog parlamenta usvojiti dokument u kome će se založiti za ukidanje Haškog tribunala, Nikolas Vajt za Glas Amerike kaže da usvojeni dokument, kao što je to obično bio slučaj u dosadašnjoj međunarodnoj praksi, neće proizvesti posljedice:

“Uz svo dužno poštovanje, njenom predsjedniku, moram da kažem da je Ruska Duma usvojila i previše sličnih rezolucija”, kaže Nikolas Vajt.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG