Linkovi

Đukanović očekuje da Crna Gora ne trpi zbog nesaradnje Srbije sa Hagom


Delegacija od 35 ambasadora Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju boravila je danas u Podgorici gdje će razgovarala sa crnogorskim zvaničnicima o praćenju referenduma o državnom statusu Crne Gore zakazanom za 21. maj.

Predsjednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović informisao je sagovornike o političko-ekonomskoj situaciji u Republici, ocjenjujući političke prilike stabilnim a ekonomska kretanja već treću godinu za redom pozitivnim. Premijer je naveo da su Vladini prioriteti intenziviranje privrednog razvoja i nastavak aktivnosti na priključivanju evropskim i transatlantskim integracijama. On je naveo da na tom putu postoje i rizici, od kojih je najozbiljniji nedovoljna saradnja državne zajednice sa Haškim tribunalom. Đukanović očekuje da zbog toga Crna Gora neće dalje trpjeti posljedice.

Referendum o državnom statusu Crne Gore sprovodi se uz punu saglasnost svih zainteresovanih strana, što treba da ima za ishod prihvatanje referendumskih rezultata, istakao je premijer i dodao da je osnovni motiv za obnovu državnosti želja da se preuzme puna odgovornpost za evropsku i evroatlanstku budućnost Crne Gore.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo odnosima i saradnjom OEBS sa Vladom i nadležnim organima Crne Gore. Zapažanja o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori iznijeli su ambasadori Finske, Grčke, Belgije, Albanije, Holandije, Kazahstana i SAD-a, a premijer je odgovorio i na njihova brojna pitanja-kaže se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ukazao je delegaciji ambasadora OEBS-a na važnost odgovarajućeg monitoringa referendumskog procesa.

U razgovoru sa šefovima stalnih misija pri OEBS-u, on je prenio želju većine u Crnoj Gori da referendum o državnom statusu bude organizovan u skladu sa najvišim evropskim standardima.

"Potvrdu toga daće OEBS i druge kompetentne međunarodne organizacije i time ojačati legitimitet odluke o povratku državnosti koju će donijeti građani referendumskim izjašnjavanjem", rekao je Krivokapić.

On je informisao sagovornike da je Skupština nedavno jednoglasno usvojila odluku i Zakon za održavanje referenduma o državnom statusu.

Kako je ocijenio, to je potvrda da su i predstavnici opozicionih partija nakon dugotrajnog negiranja referenduma uz pomoć Evropske unije konačno uvidjeli i priznali realnost referenduma koji će odlučiti o povratku milenijumske državnosti Crne Gore.

Skupština Crne Gore je u međuvremenu počela raspravu o naimenovanju Republičke referendumske komisije, koja će imati 32 člana i na čijem bi čelu trebalo da bude slovački diplomata František Lipka.

XS
SM
MD
LG