Linkovi

Naučnici treniraju maštu u traganju za teorijom svega


Da ste prošlog meseca mogli da prisustvujete jednom skupu, u Albukerkiju, u američkoj državi Novi Meksiko, mislili biste da ste se našli medju piscima knjiga i stripova u oblasti naučne fantastike, iako su medju govornicima bila najpoznatija u svetu imena iz fizike i svemirske tehnologije.

Na primer, jedan od njih je izneo predvidjanje da će u relativno bliskoj budućnosti - možda pre kraja ovog veka - biti moguće sagraditi svemirske letelice koje će se kretari brzinom od deset procenata brzine svetlosti. Prema toj ideji, za pokretanje bi služila još misteriozna sila antigravitacije.

Prema drugom naučniku, iz Instituta za napredne ideje pri američkoj svemirskoj agenciji NASA, teoretski bi bilo moguće graditi velike strukture u svemiru korišćenjem radio talasa koji bi stvarali sile za prenošenje delova konstrukcije. Neki su čak pominjali i putovanje kroz tunele u vremenu i prostoru, koji povezuju naš svet sa svetom viših dimenzija.

U suštini, naučnici još tragaju za takozvanom teorijom svega, koja bi objedinila tri osnovne sile u prirodi - gravitaciju, električnu i magnetnu silu. Za njih, ovakve egzotične ideje samo su matematičke vežbe koje bi jednoga dana mogle da dovedu do pravog rešenja. Kako je rekao jedan od naučnika na pomenutom skupu, mi se nadamo da je priroda ostavila negde otvorena vrata, koja samo treba naći. Ako uporno isprobavamo svaku kvaku, jednoga dana naći ćemo onu koja ih otvara.

XS
SM
MD
LG