Linkovi

EU: Smrt Miloševića ne mijenja uslove i rokove postavljene Beogradu


Zvanični Brisel u ponedeljak, uz brojne ranije reakcije evropskih diplomata na smrt Slobodana Miloševića, poručuje Beogradu da se nada kako posljednji razvoj događaja neće uticati na uspješno započeti proces približavanja evropskim institucijama.

Evropska očekivanja od Beograda nisu izmijenjena nakon smrti nekadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića u ćeliji zatvora u Sheveningenu. Predstavnica za medije komesara EU za proširenje, Olija Rena, Kristina Nađi /Nagy/ ekskluzivno za Glas Amerike kaže:

"Tužno je čuti vijest o smrti Slobodana Miloševića, prije nego što se mogla postići pravda za žrtve zločina za koje je bio optužen. Ohrabrujemo srpski narod da se distancira od Miloševićevog naslijeđa i da se okrene evropskoj budućnosti, kakva je obećana svojevremeno na Solunskom samitu i potvrdjena na nedavnom susretu evropskih ministara”.

Kristina Nađi kaže da je “od izuzetne važnosti da sve stvore uslovi za održiv mir i pomirenje u regionu”.

“Komesar Ren na tome insistira i čini sve kako bi naglasio važnost pune saradnje sa Hagom. Odlučni smo da podržimo evropsku budućnost Srbije i nadamo se da progres kakav smo do sada imali u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, neće biti ugrožen nedovoljnom saradnjom sa Haškim sudom. Važno je da se ta saradnja postigne što prije, kako bi proces pregovora bio neometan. To podrazumjeva lociranje, hapšenje i transfer u Hag svih optuženih, uključujući Ratka mladića Radovana Karadžića, koji su optuženi za strašne masakre u Srebrenici, za koje je bio optužen i Milošević".

U kancelariji komesara Rena posebno naglašavaju - smrt Miloševića ne mijenja ništa na listi obaveza i u kalendaru rokova postavljenih Srbiji.

"Mislim da je poruka bila više nego jasna - kada je krajem februara komesar Ren rekao da, ako ne bude pune saradnje sa Hagom, pregovori mogu da budu poremećeni i da se sastanak, planiran za 4. i 5. april može staviti "na čekanje". Nema razloga da mijenjamo naš stav, i zato je posebno važno da se nacionalistička prošlost ostavi iza, a da se okrenu evropskoj budućnosti, kakva je ponudjena Srbiji", kaže Kristina Nađi.

XS
SM
MD
LG