Linkovi

Džek Stro kaže da se Iran kreće u pogrešnom smeru


Britanski ministar inostranih poslova Džek Stro je izjavio danas u Londonu da se Iran kreće u pogrešnom smeru pod predsednikom Mahmudom Ahmedinedžadom, dodavši da iranski narod zaslužuje bolje.

Stro je u Međunarodnom institutu za strategijske nauke rekao da očekuje da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija postepeno krene prema mogućem uvođenju sankcija, da bi se Teheranu dalo vremena da postigne napredak na razgovorima.

Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da će Moskva održati novi krug razgovora sa Iranom u bliskoj budućnosti, a ruske novinske agencije izveštavaju da bi taj novi krug trebalo da počne ove nedelje u Moskvi.

Rusija pokušava da ublaži strepnje međunarodne zajednice u pogledu iranskih nuklearnih težnji i nudi da obogaćuje uranijum za Teheran da bi uklonila sumnje Zapada da Iran pokušava da razvije atomsku bombu.

Teheran je odbio predlog, što je navelo ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da izjavi da je razočaran iranskim ponašanjem na razgovorima.

SAD protive izgradnje gasovoda

Američki sekretar za energetiku, Semjuel Bodmen, izjavio je da Vašington neće razgovarati o nuklearnoj saradnji sa Pakstanom i da se protivi predloženoj izgradnji gasovoda od Irana do Indije, preko pakistanske teritorije, zbog strepnji od iranskih nuklearnih ambicija.

Bodmen je to izjavio posle današnjeg sastanka sa pakistanskim ministrom inostranih poslova Huršidom Kasurijem u Islamabadu.

Sekretar za energetiku je potvrdio da Sjedinjene Države žele da pomognu svom savezniku u borbi protiv terorizma da zadovolji svoje energetske potrebe, dodavši da je doputovao u Islamabad da bi razgovarao o mogućim alternativnim izvorima energije.

Nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu

U Iraku je nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu i još sedmorici saučesnika, optuženih za zločine protiv čovečnosti i ubijanje 148 šiita iz Dudžaila. Potpredsednik Iraka iz vremena vladavine Sadama Huseina, Taha Jasin Ramadan, izjavio je da su ga pre dve godine pripadnici američkih snaga mučili - da bi im otkrio gde se krije zbačeni predsednik. U nastavku suđenja Sadamu Huseinu u Bagdadu, Ramadan je kao jedan od kooptuženih, demantovao da je učestvovao u obračunu vlasti sa meštanima sela Dudžaila posle pokušaja atentata na Sadama Huseina 1982.

Radikalni sveštenik se zalaže za mir

Za to vreme, radikalni šiitski sveštenik Muktada Sadr, pozvao je na mir i izjavio da neće izdati naređenje da njegova milicija uzvrati sunitskim ekstremistima koji se okrivljuju za jučerašnje napade. On je rekao da bi osveta gurnula zemlju u građanski rat.

Irački predsednik Džalal Talabani je izjavio da teroristi koji bi hteli da podstaknu građanski rat koriste politički zastoj izazvan pomanjkanjem dogovora o formiranju nove vlade. Talabani je danas, posle jučerašnje serije eksplozija u šiitskim delovima Bagdada u kojima je poginulo najmanje 46 ljudi, a ranjeno više od dve stotine, zatražio od političkih partija da ubrzaju dogovaranje oko vlade.

XS
SM
MD
LG