Linkovi

Američka štampa o smrti Slobodana Miloševića


Fotografije Slobodana Milosevica i izveštaji o njegovoj iznenadnoj smrti u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u Sheveningenu, našle su se na više naslovnih strana američkih medija.

Kalifornijski dnevnici San Diego Union Tribune, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle i Oakland Tribune, zatim The Day iz Novog Londona u državi Konetikat, Daily Herald iz Čikaga, pa čak i dnevni listameričkih oružanih snaga Stars and Stripes objavljuju tekstove u kojima ukazuju da je «balkanski kasapin», osumnjičen za brojne zločine protiv čovečnosti, uspeo da izbegne da međunarodni sud u Hagu o njegovim delima izrekne konačan stav.

Jedan broj novina naglašava da je ovakav ishod procesa protiv Miloševića dodatna potvrda da je neophodno da suđenje Sadamu Huseinu bude drugačije organizovano i racionalizovano, kako bivšeg iračkog lidera ne bi zatekla ista sudbina, a njegove žrtve ostale bez zadovoljenja. Tako springfildski Journal Register – najstariji dnevnik u državi Ilinoj – podseća da se procesi protiv Miloševića i Huseina smatraju najvažnijom proverom sposobnosti međunarodnog pravosuđa, posle II svetskog rata.

U tekstu novinara Rodžera Koena, New York Times ukazuje da je Slobodan Milošević do poslednjeg daha ostao pri stavu da su sve njegove akcije bile samo odgovor na agresije drugih protiv srpskog naroda. Koen međutim, u svom analtičkom tekstu, navodi podatke Centralne obaveštajne agencije da su Srbi počinili čak 90% svih ratnih zločina izvršenih na tlu bivše Jugoslavije. On istovremeno napominje da je takozvano «srpsko pitanje» i dalje otvoreno i da još uvek nisu poznate granice današnje Srbije. Svoj tekst u Njujork Tajmsu Koen završava konstatacijom da je Slobodan Milošević ukaljao sva prethodna velika srpska dostignuća – od kojih je jedno od najvažnijih bilo stvaranje Jugoslavije, po završetku I svetskog rata.

XS
SM
MD
LG