Linkovi

Server: Smrt Miloševića neće imati veći uticaj na budućnost Balkana


Za komentar povodom smrti Slobodana Miloševića obratili smo se Danijelu Serveru, direktoru Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir.

Server: Nisam siguran da će smrt Slobodana Miloševića imati veći uticaj na budućnost Balkana. Balkan, kao i sama Srbija, su davno napustili put kojim je išao Milošević i opredelili se za mnogo bolji put, koji ih vodi u Evropu. Istoremeno, mislim da je za žaljenje što je Milošević umro pre nego što mu je izrečena presuda, pošto je to bilo veoma važno za mnoge na Balkanu, uključujući i milione žrtava njegove politike.

Glas Amerike: Da li će Miloševićeva smrt imati uticaj na srpsku političku scenu?

Server: Ne znam zašto bi to imalo značajniji uticaj. Po mom mišljenju najvažnije pitanje u Srbiji danas je da li će vlada biti spremna da preuzme rizik i uhapsi i izruči Ratka Mladića, pošto su socijalisti i radikali zapretili da će oboriti vladu ukoliko to bude učinjeno. Niko ne očekuje da će sadašnji premijer i njegova partija proći dobro ukoliko dodje do prevremenih izbora. Smatram, dakle, da je to značajno pitanje i da Miloševićeva smrt neće imati mnogo uticaja u tom pogledu.

Glas Amerike: Kako bi smrt Slobodana Miloševića mogla da se odrazi na dalji rad Haškog tribunala?

Server: Nadam se da će Haški tribunal nastaviti sa radom, pošto on nije imao povoljan uticaj na Balkan u meri u kojoj su to mnogi očekivali. Ipak, mislim da bi situacija na Balkanu bila mnogo gora da Milošević, kao i neki od njegovih protivnika nisu poslati u Hag. Istovremeno, mislim da nije došlo do širokog socijalnog izmirenja, koje se možda očekivalo. Razlog tome je što odgovorni i oni koji su ih podržavali nisu bili spremni da preispitaju svoje poteze i da definišu standarde odgovornosti. Prema tome, Tribunal će nadam se nastaviti sa radom i sa sudjenjem Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i smatram da Miloševićeva smrt neće imati nikakvog uticaja u tom pogledu.

XS
SM
MD
LG