Linkovi

Populacija SAD raste po stopi od jedan odsto godišnje


Službenici Biroa za popis stanovništva kažu da će stanovništvo SAD dostići cifru od 300 miliona u oktobru, a 300-milioniti stanovnik Amerike mogao bi da bude latinoameričkog porekla. Rastuće stanovništvo donosi Americi nove nade, ali i nove probleme.

Populacija SAD raste po stopi od gotovo jedan odsto godišnje što znači da je Amerika razvijena zemlja sa najvišom stopom rasta stanovništva. 60 odsto porasta stanovništva je prirodno, a 40 odsto je rezultat imigracije. Demograf Vilijam Fraj, iz vašingtonskog instituta «Brukings», kaže da se imigranti uglavnom naseljavaju u velikim gradovima, poput Njujorka, Majamija, Hjustona, Dalasa i Los Andjelesa.

«To su zaista gradovi sa velikom kulturnom mešavinom. Drugim rečima, ne postoji belačka većina i manjine drugih rasa, već one čine značajan deo stanovništva tih metropola - u njima ne možete živeti ako imate predrasuda u tom pogledu.»

U Los Andjelesu velika koncentracija imigranata postoji u Čajnataunu, Malom Tokiju, Koreataunui drugim etničkim enklavama. Ovaj vlasnik radnje, poreklom Kinez, ima mušterije koje govore španski i prijatelje i komšije koji potiču iz drugih zajednica.

«Ovde je vlasnik Kinez, a u komšiluku ima dosta Korejanaca, Meksikanaca, i drugih,» kaže on.

Širom jugozapada Sjedinjenih država imigranti menjaju kulturu čitavih regija, a takodje čine i značajan deo radne snage. Hispanci su odgovorni za oko polovinu rasta stanovništva Amerike. Neki od kritičara imigracije brinu da imigranti predstavljaju suviše veliko opterećenje za sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite. Ajra Melman je portparol Američke federacije za reformu imigracione politike.

«U polovini školskihi okruga u Los Andjelesu, stanovništvo većinom ne govori engleski što znači da imate drugu po veličini obrazovnu instituciju u zemlji koja ne može da obrazuje čitave generacije dece.»

Hari Pačon iz hispanskog Instituta «Tomas Rivera», kaže da je uvek bilo tenzija kada se stanovništvo uvećavalo, ali da je Amerika uspešno asimilovala ranije talase doseljenika.

«Mi se bunimo protiv imigranata, ali zaboravljamo da su pre dve ili tri generacije naši dede i bake bili takodje imigranti.»

Neki eksperti ukazuju da imigranti dovode do zagušenja u velikim gradovima mada zemlja u celini ima koristi od njih. Generacija Amerikanaca rodjenih posle Drugog svetskog rata, poznata kao «bejbi bumeri», priprema se za penziju neki demografi ističu da imigranti mogu da doprinesu da ekonomija ostane dinamična. Vilijam Fraj ukazuje da će imigranti sa malom decom doprineti da američka ekonomija ostane konkurentna.

«Kako postajemo sve više globalizovano društvo i ekonomija, gde ono što proizvedemo ovde biva plasirano na udaljena tržišta i obrnuto, važno je da imamo ljude iz drugih kultura koji če nam pomoći u donošenju odluka u školama i na radnim mestima.»

Za 40 godina očekuje se da će stanovništvo SAD porasti na 400 miliona. Analitičari upozoravaju da će se Amerika suočiti sa izazovima: kako da novim generacijama obezbedi adekvatne usluge – od obrazovanja do zdravstvene zaštite, kako da ekononija ostane snažna i kako da se očuva prirodna sredina. Rešavanje svih tih problema zahtevaće pažljivo planiranje.

XS
SM
MD
LG