Linkovi

Tihić: Mislim da je krajnje vreme da SCG ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom


Predsedavajući bosansko-hercegovačkog Predsedništva Sulejman Tihić u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike koji je vodjen u Briselu, izrazio je uverenje da će vlasti u BiH uspeti da dogovore ustavne reforme do kraja ovog meseca, na čemu insistiraju američki inicijatori.

Tihić: To je prvenstveno naše opredeljenje, ne tih američkih zagovorača, da ovaj proces završimo tako da će novi izbori biti održani po novim ustavnim rešenjima. Ja verujem da ćemo uspeti do zakonskoga roka, 31. marta. Meni je drago da je kad su u pitanju ustavne promene, postignut visok stepen konsenzusa sva tri naroda, to su 34 stranice sporazuma, od čega najmanje 20 stranice ustavne materije, i sve znači korak napred, dva tri koraka napred, sve su bolja rešenja od postojećih, to znači jaču državu sa jačim nadležnostima kakve imaju normalne evropske drzave, funkcionalniju vlast od Predsedništva, garantovana ljudska prava s mehanizmima zaštite. Ja sam zadovoljan ovim rešenjima, što je to rezultat konsenzusa domaćih političara, ne nekakvih pritisaka, kako smo do sada bili izloženi. To je dobar put za rešavanja i drugih sličnih problema. Dolazak na vlast gospodina Dodika, odnosno vlade koje je on predložio, može da bude samo korak u tom pozitivnom smeru, kada je evropski put i drugi pozitivni procesi u BH u pitanju.

Glas Amerike: Da li je zastoj u ustavnim reforma povezan sa rešavanjem kosovskog pitanja ?

Tihić: To nema veze, ustavne promene nemaju veze sa Kosovom. To neki političari iz sebi poznatih razloga, uskostranačkih ili ličnih interesa dovode u vezu. Evo, i u Briselu i u drugim prilikama jasno je rečeno da pitanje statusa Kosova ni na koji način ne može se odraziti na integritet i suverentitet BiH.

Glas Amerike: Kako vidite uslov pune saradnje sa Haškim sudom koji se postavlja pred SCG u vezi pregovora o pridruživanju EU, i mogućnost da se slični uslovi postave pred BiH?

Tihić: Mislim da je krajnje vreme da SCG ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom i da sa te deklarativne predju na stvarnu saradnju, a to znači hapšenje najtraženijih ratnih zločinaca. Jer, u EU jasno su iznesena upozorenja o posledicama ako ne bude uhapšen Ratko Mladić. Mogućnost da se isto takvo nešto primeni u BiH - ja sam sa gospodinim Sheferom o tome razgovarao i rekao sam da je naš interes puna saradnja sa Hagom. Rekao sam da se BiH, što se mene tiče, ne treba se gledati kroz prste, jer naš interes je da se uhapse Karadžić, Mladić, i svi drugi zločinci i da se procesuiraju pred domaćim sudom stotine zločinaca koji danas još slobodno hodaju. To je važno zbog budućnosti, zbog uspostavljenja poverenja medju našim ljudima. U BiH, u RS jos ima kapaciteta za bolju saradnju sa Hagom. Postoji odgovornost države, ali puna odgovornost još uvek je na entitetima, jer policijski poslovi su na entitetima. Tek prenosom tih nadležnosti, onda će država biti jedina odgovorna za saradnju sa Hagom.

Glas Amerike: Šta je vaše mišljenje o argumentima SCG da iza tužbe pred Medjunarodnim sudom ne stoje sva tri konstitutivna naroda BiH i o protivljenju tužbi koje dolazi iz Republike Srpske?

Tihić: Iza tužbe ne stoje narodi, iza tužbe stoji država. Država BiH putem svog Predsedništva podnela je tužbu, ta tužba je potvrdjena na sednicama postdejtonskog Predsedništva u dva navrata - preglasavanjem dva člana protiv jednog, istina, ali to je sasvim legalan način donešenja odluke. O tome je obavešten Haški tribunal, Medjunarodni sud je to prihvatio i radi po tužbi. Zašto se neki političari iz RS protive tužbi? Postoji nekoliko razloga. Jedan razlog je da su nespremni da se suoče sa istinom, bez obzira kakva ona bila. Drugi razlog, neki imaju svoje odgovornosti za sve sto se dogodilo u BiH i jedan takav postupak bi mogao da pomene i tu odgovornost i konkretna imena.

Glas Amerike: Kakvo je najbolje rešenje situacije?

Tihić: Tužba nije usmerena srpskog naroda u BH, nije usmerena protiv dobrih odnosa za SCG, upravo presuda treba da bude dopuna boljim odnosima medju narodima, medju državama. Samo na temeljima istine i pravde možemo graditi bolju budućnost i u BiH i sa našim susedima, to nije važno samo za BH i za region, to je važno za medjunarodni pravni poredak. Mora se znati da one države koje čine takva nedjela da će danas sutra ne samo njihovi predsednici nego i države odgovarati, i da će posledice trpiti na neki način i gradjani koji su glasili za takvu politiku, odnosno za takve političare.


XS
SM
MD
LG