Linkovi

U bagdadskoj četvrti Sadr Siti ubijeno najmanje 37 ljudi


U bagdadskoj četvrti Sadr Siti ubijeno najmanje 37 ljudi

Iračka policija saopštila je da je u više napada automobilima bombama u bagdadskoj četvrti Sadr Siti ubijeno najmanje 37 ljudi, a da je oko stotinu povredjeno. Vlasti su saopštile da su mete, kako se čini, koordinisanih napada, nešto pre zalaska sunca bile dve pijace. Sunitski pobunjenici nastoje da isprovociraju medjuversko nasilje napadima na većinsku šiitsku populaciju, dok su šiiti takodje često optuživani za ubistva u znak odmazde. U više napada u iračkoj prestonici ranije daas, ubijeno je 11 osoba.

Četiri američka vojnika ubijena u istočnoj pokrajini Kunar

Američka vojska u Avganistanu potvrdila je da su četiri američka vojnika ubijena u eksploziji bombe pored puta u istočnoj pokrajini Kunar. U saopštenju se navodi da je vozilo u kome su bili ovi vojnici naletelo na improvizovanu eksplozivnu napravu. Danas je takodje u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu izvršen mapad na bivšeg avganistanskog predsednika Sigbatulaha Mudžadedija, ali je on prošao bez ozleda. Mudžadedi, koji predsedava gornjim domom avganistanskog prlamenta, optužio je za napad, u kojem su poginula dvojica napadača i dvojica prolaznika, pakistansku obaveštajnu službu. Mudžadedi nije pružio dokaze, a pakistanski zvaničnici su demantovali njegove optužbe.

Komisija UN za ljudska prava počinje redovni godišnji sastanak u Ženevi

Komisija UN za ljudska prava sutra počinje svoj redovni godišnji sastanak u Ženevi, dok zvaničnici istovremeno razmatraju da li da rasformiraju komisiju i umesto nje osnuju autoritativnije telo za ljudska prava. Portparol komisije, Hose Dias, izjavio je da je dnevni red sastanka neizvestan pošto su pregovori o daljoj sudbini komisije i dalje u toku. On je dodao da bi Komisija mogla da se sastane i objavi saopštenje da se sastanak odlaže. Kasnije ove nedelje, Generana skupština UN bi trebalo da razmotri nacrt predloiga o formiranju novog Saveta za ljudska prava. Američki predstavnici su, medjutim, kritikovali ovaj predlog ukazujući da bi trebalo onemnogućiti članstvo u novom telu zemljama u kojima se kreše ljudska prava.

Senator Ras Fajngold optužio Buša da je namerno prekršio zakon

Senator Ras Fajngold, član Demokratske stranke, tokom gostovanja u televizijskoj emisiji mreže ABC, saopštio je da će sutra u Senatu pokrenuti akciju kako bi predsedniku Bušu bila upućena zvanična opomena zbog primene programa neovlašćenog prisluškivanja. On je optužio predsednika Buša da je namerno prekršio zakon, kada je Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji dozvolio da prisluškuje američke državljane bez sudskih naloga. Vođa većine u Senatu, republikanac Bil Frist,osudio je plan senatora Fajngolda naglasivši da bi to moglo da uputi pogrešnu poruku neprijateljima SAD. U ranijim javnim nastupima, predsednik Buš je ukazao da je taj program prisluškivanja pomogao u sprečavanju napada na SAD.

XS
SM
MD
LG