Linkovi

Karla del Ponte: Srbija što pre da izruči Ratka Mladića i Radovana Karadžića


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je danas razočaranje što suđenje Slobodanu Miloseviću neće biti okončano i naglasila da sada više nego ikada očekuje od Srbije da izruči Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Sada više nego ikada očekujem od Srbije da uhapsi i izruči Ratka Mladića i Radovana Karadzića. Miloševićeva smrt učinila je još važnjim da oni budu privdeni pravdi", rekla je Del Ponteova na konferenciji za štampu u Haškom tribunalu.

Ona je kazala da očekuje da Miloševićeva smrt neće otežati, već ubrzati izručenje Mladića i Karadžića, sugerišući da je jutros iz Beograda dobila uveravanja da će se saradnja s Tribunalom nastaviti.

Na pitanje da li može isključiti mogućnost da je Milošević počinio samoubistvo, Del Ponteova je odgovorila da takva mogućnost postoji, ali da su to "glasine" i da treba sačekati rezultate obdukcije koja će biti obavljena danas.

"Može biti ili prirodna smrt ili samoubistvo. Da vas podsetim da je Milan Babić počinio samoubistvo prošle nedelje. Moramo sačekati rezultate istrage", naznačila je glavna tužiteljka.

Upitana da li se oseća odgovornom zbog činjenice da je Miloševiću odbijen zahtev da bude pušten na lečenje u Moskvu, ona je odgovorila negativno.

"Zašto bih se ja osećala odgovornom. To je bila odluka sudskog veća", rekla je Del Ponteova i dodala da su sudije zaključile da Milošević ima svu potrebnu negu u pritvoru Tribunala i da se ne bi vratio iz Moskve na nastavak suđenja.

Ona je dodala i da nije odgovorna za to što je suđenje bilo predugo, navodeći da su zločini za koje je Milošević bio optužen počinjeni u periodu od 10 godina.

"Ako bi nam na umu bila samo potreba da se donese presuda, mogli smo reći, hajde da ga optužimo samo za jedan zločin. Moje je uverenje da nije važna samo presuda, već utvrđivanje istine i da žrtve imaju pravo da saznaju šta se zaista desilo", istakla je glavna tužiteljka.

Ona je podvukla da "veoma žali" što se suđenje neće završiti, jer to "lišava žrtve pravde koja im je potrebna. Velika šteta za pravdu jeste to što se suđenje neće završiti", rekla je Del Ponteova.

Ona je podsetila da, međutim, "ima drugih lidera koji su optuženi" i najavila da će uskoro početi suđenja bosanskim Srbima optuženim za genocid u Srebrenici i vojno-političkim liderima Srbije i SRJ optuženim za zločine na Kosovu.


XS
SM
MD
LG